Maitovalmisteilla suorituskykyä ikänaisille

Eni­ten mai­to­val­mis­tei­ta käyt­tä­neil­lä iäk­käil­lä nai­sil­la oli pa­rem­pi fyy­si­nen suo­ri­tus­kyky ja enem­män ras­va­ton­ta ku­dos­ta kuin vä­hi­ten mai­to­val­mis­tei­ta käyt­tä­neil­lä nai­sil­la. Tuo­rees­sa aust­ra­li­a­lai­ses­sa tut­ki­muk­ses­sa erot ha­vait­tiin ver­rat­ta­es­sa yli 2,2 an­nos­ta ja alle 1,5 an­nos­ta mai­to­val­mis­tei­ta käyt­tä­viä 70–85-vuotiaita nai­sia.

Mai­to­val­mis­tei­den ku­lu­tuk­sel­la ei ol­lut vai­ku­tus­ta ke­hon ras­van mää­rään. Vaik­ka eni­ten mai­to­val­mis­tei­ta käyt­tä­neil­lä nai­sil­la koko­nais­e­ner­gi­an ja ras­van saan­ti näyt­ti ole­van run­saam­paa kuin vä­hän mai­to­val­mis­tei­ta ku­lut­ta­vil­la nai­sil­la, tut­ki­muk­seen osal­lis­tu­nei­den ke­hon ras­va­ku­dok­sen mas­sas­sa ei ol­lut eroa.

Hei­ken­ty­nyt li­has­ten toi­min­ta on tär­keä te­ki­jä ikään­ty­nei­den hau­rau­des­sa ja mur­tu­mis­sa. Tut­ki­muk­ses­sa myös mur­tu­mien ris­ki näyt­ti vä­he­ne­vän mai­to­val­mis­tei­den ku­lu­tuk­sen myö­tä.

Nais­ten fyy­sis­tä suo­ri­tus­ky­kyä sel­vi­tet­tiin kä­den pu­ris­tus­voi­man mit­tauk­sel­la ja nou­se ja kä­ve­le -tes­tin avul­la. Tut­ki­muk­seen osal­lis­tui lä­hes 1500 aust­ra­li­a­lais­ta 70–85-vuotiasta nais­ta.

KL

Läh­de:

Radavelli-Bagatini S ym. Association of dairy intake with body composision and physical function in older community-dwelling women. J Acad Nutr Diet 2013:113;1669-74.

 

Mai­to mais­tuu myös kah­vis­sa, juus­to lei­vän pääl­lä. Kuva: Stu­dio Piquant, Ant­ti Hal­la­kor­pi

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2013Mitä suo­ma­lai­set syö­vät?10.12.2013