Eniten maitovalmisteita käyttäneillä iäkkäillä naisilla oli parempi fyysinen suorituskyky ja enemmän rasvatonta kudosta kuin vähiten maitovalmisteita käyttäneillä naisilla. Tuoreessa australialaisessa tutkimuksessa erot havaittiin verrattaessa yli 2,2 annosta ja alle 1,5 annosta maitovalmisteita käyttäviä 70–85-vuotiaita naisia.
Maitovalmisteiden kulutuksella ei ollut vaikutusta kehon rasvan määrään. Vaikka eniten maitovalmisteita käyttäneillä naisilla kokonaisenergian ja rasvan saanti näytti olevan runsaampaa kuin vähän maitovalmisteita kuluttavilla naisilla, tutkimukseen osallistuneiden kehon rasvakudoksen massassa ei ollut eroa.
Heikentynyt lihasten toiminta on tärkeä tekijä ikääntyneiden hauraudessa ja murtumissa. Tutkimuksessa myös murtumien riski näytti vähenevän maitovalmisteiden kulutuksen myötä.
Naisten fyysistä suorituskykyä selvitettiin käden puristusvoiman mittauksella ja nouse ja kävele -testin avulla. Tutkimukseen osallistui lähes 1500 australialaista 70–85-vuotiasta naista.
KL
Lähde:
Radavelli-Bagatini S ym. Association of dairy intake with body composision and physical function in older community-dwelling women. J Acad Nutr Diet 2013:113;1669-74.
Ravitsemuskatsaus 2-2013Mitä suomalaiset syövät?10.12.2013