Raskauden alussa aloitettu ravitsemusohjaus edisti naisten suositusten mukaista ravinnonsaantia raskausaikana ja synnytyksen jälkeen. Lisäksi naisten lihomisen ja vyötärölihavuuden riskit pienenivät synnytyksen jälkeen.
Tuore tutkimus osoittaa, että suhteellisen harvoin annetulla ravitsemusohjauksella voidaan saada aikaan ravitsemussuositusten mukaisia muutoksia äitien ruokavaliossa ja tukea pitkäkestoisesti äitien painonhallintaa. Yksilöllinen ravitsemusohjaus on hyvä keino ehkäistä ylipainon kehittymistä.
Turun yliopiston NAMI-tutkimukseen osallistui 256 äitiä, joita seurattiin raskauden alusta neljä vuotta synnytyksen jälkeen. Heidät jaettiin satunnaisesti kolmeen tutkimusryhmään: yhdelle ryhmälle annettiin ravitsemusohjausta ja maitohappobakteerivalmistetta, toiselle ravitsemusohjausta ja lumevalmistetta sekä kolmannelle (verrokkiryhmälle) lumevalmistetta, muttei ravitsemusohjausta. Ravitsemusohjausta saaneille äideille annettiin ohjausta kolmesti raskauden aikana: kuukauden, kuuden kuukauden, vuoden, kahden vuoden ja neljän vuoden kuluttua synnytyksestä.
Ravitsemusohjaus kannatti
Ravitsemusohjauksen tavoitteena oli ruokavalion laadun parantaminen, erityisesti pehmeän rasvan ja kuidun riittävän saannin varmistaminen. Siksi äitejä kannustettiin käyttämään päivittäin kasviöljyjä ja -margariinia sekä kasviksia ja täysjyväviljatuotteita. Ohjauksessa hyödynnettiin äitien pitämää ruokapäiväkirjaa, josta annettiin yksilöllinen palaute.
Ravitsemusohjausta saaneiden äitien ruokavalion laatu oli lähempänä suosituksia verrattuna verrokkiryhmän ruokavalioon raskausaikana ja vuoden kuluttua synnytyksestä. Ravitsemusohjausta ja joko maitohappobakteeri- tai lumevalmistetta saaneiden äitien painoindeksi (24.2 ja 23.8) ja vyötärönympärys (77.3 cm ja 78.9 cm) olivat pienemmät kuin verrokkiryhmän äideillä (painoindeksi 25.6, p=0.001, vyötärönympärys 83.0 cm, p=0.001) neljän vuoden kuluttua synnytyksestä.
Maitohappobakteerivalmisteesta oli apua
Maitohappobakteerivalmisteiden käytöllä oli suotuisa vaikutus vyötärönympärykseen. Valmistetta käytettiin raskauden alusta lähtien ja jatkettiin puoli vuotta synnytyksen jälkeen. Maitohappobakteerivalmistetta syöneillä ja ravitsemusohjausta saaneilla äideillä oli pienempi vyötärönympärys (75.4 cm) kuin lumevalmistetta syöneillä ja ravitsemusohjausta saaneilla äideillä (80.8 cm) ja verrokkiryhmän äideillä (79.6 cm, p=0.001).
Neuvolat avainasemassa
Suomalainen neuvolajärjestelmä tavoittaa nuoret perheet kattavasti. Siksi neuvolat ovat tärkeä kanava lihavuuden ehkäisyssä.
Väitöskirjatyössä havaittiin, että neuvolahoitajat haluavat kehittää ravitsemusohjauskäytäntöjään. He toivovat muun muassa lisää ravitsemuskoulutusta sekä entistä parempaa yhteistyötä perheiden ja muiden terveysalan ammattilaisten kesken.
Kirjoittaja:
FT Johanna Jaakkola
Lähde:
Johanna Jaakkolan väitös 17.6.Turun yliopistossa ” Individual dietary counselling during and after pregnancy: Impact on diet and body weight”