Ateriarytmillä on yhteyksiä nuorten painoon

Tuo­re väi­tös­tut­ki­mus sel­vit­ti ate­ri­a­ryt­min mer­ki­tys­tä 16-vuotiaiden nuor­ten yli­pai­non ja li­ha­vuu­den se­lit­tä­jä­nä. Sään­nöl­li­nen vii­den ate­ri­an ryt­mi osoit­tau­tui edul­li­sek­si, ja aa­mi­ai­sen pois­jään­ti hai­tal­li­sek­si. Li­säk­si ha­vait­tiin ate­ri­a­ryt­min muo­vaa­van li­ha­vuu­del­le al­tis­ta­vien pe­rin­tö­te­ki­jöi­den vai­ku­tus­ta nuor­ten pai­no­in­dek­siin. 

Vä­es­tö­poh­jai­seen seu­ran­ta-ai­neis­toon pe­rus­tu­va tut­ki­mus osoit­ti, että kol­men ate­ri­an ja kah­den väli­pa­lan ryt­miin arki­päi­vi­sin liit­tyi pie­nen­ty­nyt yli­pai­non vaa­ra sekä ty­töil­lä että po­jil­la, kun ver­tai­lu­luok­ka­na oli ate­ri­a­ryt­mi il­man aa­mi­ais­ta. Vii­den ate­ri­an ryt­mi suo­ja­si poi­kia myös vyö­tä­rö­li­ha­vuu­del­ta.

Vii­si ate­ri­aa syö­vil­lä ei pe­rin­nöl­li­nen alt­tius li­ho­mi­sel­le il­men­nyt suu­rem­pa­na pai­no­in­dek­si­nä toi­sin kuin har­vem­min ate­ri­oi­vil­la. Ti­heä ruo­kai­lu­ryt­mi ta­soit­ti eron pai­no­in­dek­sis­sä li­ho­mi­sel­le pe­rin­nöl­li­ses­ti alt­tii­den ja vä­hem­män alt­tii­den nuor­ten vä­lil­lä.

Isän BMI ennustaa lihomista

Nel­jä osa­tut­ki­mus­ta kä­sit­tä­vän työn kah­des­sa muus­sa tut­ki­muk­ses­sa tar­kas­tel­tiin tie­to­ja van­hem­mis­ta en­nen ras­kaut­ta ja ras­kaus­a­jal­ta. Isän li­ha­vuus en­nen äi­din ras­kaus­ai­kaa oli sekä ty­töil­lä että po­jil­la yli­pai­non ja li­ha­vuu­den vaa­ra­te­ki­jöi­nä sa­maa luok­kaa kuin äi­din ras­kaut­ta edel­tä­vä li­ha­vuus.

Nel­jäs ha­vain­to oli, että äi­din run­sas pai­non­nou­su (ai­neis­ton ylin nel­jän­nes eli >7 kg) ras­kau­den 20 en­sim­mäi­sen vii­kon ai­ka­na li­sä­si nuo­ren yli­pai­non ja vyö­tä­rö­li­ha­vuu­den vaa­raa mer­kit­tä­väs­ti, mut­ta kui­ten­kin vä­hem­män kuin äi­din ras­kaut­ta edel­tä­vä li­ha­vuus. Tu­lok­sis­sa huo­mi­oi­tiin mm. äi­din ras­kaus­ajan ter­veys ja nuo­ren muut elin­ta­vat.

Väi­tös­kir­ja­tut­ki­mus pe­rus­tuu Pohjois-Suo­men vuo­den 1986 syn­ty­mä­ko­hort­tiin, jota on seu­rat­tu ras­kaus­a­jal­ta läh­tien 16 vuo­den ikään asti. Tut­kit­ta­via oli osa­tut­ki­muk­sis­sa 4664–6637. Pe­rin­tö­te­ki­jöi­tä edus­ti kah­dek­san pai­no­in­dek­siin liit­ty­vää gee­ni­muun­nos­ta (mm. FTO ja MC4R), jois­ta las­ket­tiin pis­te­mää­rä li­ha­vuu­den pe­rin­nöl­li­sel­le alt­tiu­del­le. Nuor­ten pi­tuus, pai­no ja vyö­tä­rön­ym­pä­rys mi­tat­tiin tut­ki­mus­käyn­nil­lä, muut tie­dot oli ke­rät­ty ky­se­ly­lo­mak­kein.

Lasten lihavuus on nykyajan pandemia

Vii­me vuo­si­kym­me­ni­nä las­ten ja nuor­ten yli­pai­no ja li­ha­vuus ovat yleis­ty­neet maa­il­man­laa­jui­ses­ti. Suo­mes­sa lap­suus­iän yli­pai­non esiin­ty­vyys on kol­min­ker­tais­tu­nut 1970-lu­vul­ta. Kos­ka pai­non­ke­hi­tys on lu­kuis­ten ul­kois­ten ja pe­rin­nöl­lis­ten te­ki­jöi­den yh­teis­vai­ku­tuk­sen tu­los, lii­al­li­sen pai­non­nou­sun en­nal­ta­eh­käi­sy edel­lyt­tää sekä var­hais­ten vaa­ra­te­ki­jöi­den tun­nis­ta­mis­ta että tie­toa li­ho­mi­sel­ta suo­jaa­vis­ta te­ki­jöis­tä sekä pe­ri­män ja elin­ta­po­jen yh­teis­vai­ku­tuk­sis­ta.

Väi­tös­työ tuot­ti uut­ta tie­toa suo­ma­lais­ten nuor­ten yli­pai­non ja li­ha­vuu­den vaa­raan liit­ty­vis­tä var­hai­sis­ta te­ki­jöis­tä sekä pe­ri­män ja ruo­kai­lu­tot­tu­mus­ten yh­teis­vai­ku­tuk­sis­ta ke­hon pai­no­in­dek­siin. Sel­vit­tä­mät­tä on vie­lä se me­ka­nis­mi, joka se­lit­tää ate­ri­a­ti­hey­den ja pai­no­in­dek­sin kään­tei­sen yh­tey­den.

Kir­joit­ta­ja:

FT Anne Jääs­ke­läi­nen

Läh­de:

Anne Jääs­ke­läi­sen väi­tös 28.9.2013 Itä-Suo­men yli­o­pis­tos­sa, Kuo­pi­on kam­puk­sel­la: ”Epidemiologic studies on overweight and obesity in adolescents: the role of early-life risk factors, eating patterns and common genetic variants

Vii­si ate­ri­aa päi­väs­sä on hy­väk­si yli­pai­non eh­käi­syyn. Kuva: Mai­to ja Ter­veys ry

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2013Mitä suo­ma­lai­set syö­vät?10.12.2013