Ruokavaliolla voi vaikuttaa masennusriskiin

Ruo­ka­va­li­on laa­tu saat­taa en­nus­taa ma­sen­nus­ris­kiä keski-ikäi­sil­lä ja iäk­kääm­mil­lä mie­hil­lä, tuo­re epidemiologian alaan kuu­lu­va väi­tös­tut­ki­mus osoit­taa.

Ma­sen­tu­nei­den ruo­ka­va­lio on usein laa­dul­taan ter­vei­den ruo­ka­va­li­o­ta hei­kom­pi ja yksi­puo­li­sem­pi. Tä­hän asti on ol­lut epä­sel­vää, onko ruo­ka­va­li­on laa­dul­la, ruo­ka-ai­nei­den käy­töl­lä ja ra­vin­to­ai­nei­den saan­nil­la yh­teyt­tä ris­kiin sai­ras­tua ma­sen­nuk­seen.

Millainen ruokavalio suojaksi?

Ter­veel­li­set ruo­kai­lu­tot­tu­muk­set eli kas­vis­ten, he­del­mien, mar­jo­jen, täys­jyvä­vil­jan, ka­nan, ka­lan ja vähä­ras­vais­ten juus­to­jen syö­mi­nen oli­vat yh­tey­des­sä vä­häi­sem­piin ma­sen­nus­oi­rei­siin ja pie­nen­ty­nee­seen ma­sen­nus­ris­kiin seu­ran­nan ai­ka­na. Vas­taa­vas­ti epä­ter­veel­li­sem­män ruo­ka­va­li­on eli mak­ka­roi­den, liha­val­mis­tei­den, so­ke­roi­tu­jen jäl­ki­ruo­kien, so­ke­ri­pi­tois­ten juo­mien, val­mis­ruo­kien, vaa­le­an veh­nä­lei­vän ja pe­ru­na­val­mis­tei­den syö­mi­nen oli yh­tey­des­sä ma­sen­nus­oi­rei­den esiin­ty­vyy­teen.

 Yk­sit­täi­sis­tä ra­vin­to­ai­neis­ta folaatin saan­ti näyt­ti suo­jaa­van ma­sen­nuk­sel­ta. Ma­sen­nuk­sen ris­ki oli yli kak­sin­ker­tai­nen niil­lä, joil­la ruo­ka­va­li­on folaatin saan­ti oli vä­häi­sin­tä ver­rat­tu­na folaattia eni­ten saa­viin. Folaatin läh­tei­tä ovat kas­vik­set, he­del­mät, mar­jat, täys­jyvä­vil­ja, liha ja mak­sa. Myös kah­vin juo­mi­nen oli yh­tey­des­sä alen­tu­nee­seen ma­sen­nus­ris­kiin.

Ras­vai­ses­ta ka­las­ta saa­ta­vat omega-3-ras­va­ha­pot on yh­dis­tet­ty vä­häi­sem­pään ma­sen­nus­ris­kiin jois­sa­kin tut­ki­muk­sis­sa. Täs­sä tut­ki­muk­ses­sa yh­teyt­tä ei ha­vait­tu.

Kol­mi­vuo­ti­sen elä­män­tapa­in­ter­ven­ti­on ai­ka­na tut­kit­ta­vien ma­sen­nus­oi­reet vä­he­ni­vät riip­pu­mat­ta sii­tä, oli­ko tut­kit­ta­va te­hos­tet­tua ra­vit­se­mus- ja lii­kun­ta­oh­jaus­ta saa­nees­sa ryh­mäs­sä vai ver­tai­lu­ryh­mäs­sä, joka sai ylei­sem­pää tie­toa ruo­ka­va­li­os­ta ja lii­kun­nas­ta. Ma­sen­nus­oi­rei­den hel­pot­tu­mi­nen näyt­ti liit­ty­vän mm. pai­non­las­kuun.

Aineisto kahdesta tutkimuksesta

Väi­tös­kir­ja­tut­ki­mus pe­rus­tui Se­pel­val­ti­mo­tau­din vaa­ra­te­ki­jä­tut­ki­muk­sen (SVVT) seu­ran­ta-ai­neis­toon, joka käyn­nis­tyi Kuo­pi­on alu­eel­la 1980-lu­vun alku­puo­lel­la. Tut­kit­ta­via mie­hiä oli mu­ka­na yli 2000 ja hei­tä seu­rat­tiin näi­hin päi­viin asti. Ra­vin­non saan­tia ar­vi­oi­tiin ruo­ka­päi­vä­kir­jo­jen ja ruo­kien frek­vens­si­ky­se­lyi­den avul­la. Tie­dot va­ka­vaan ma­sen­nuk­sen sai­ras­tu­neis­ta saa­tiin hoi­to­il­moi­tus­re­kis­te­reis­tä.

Kol­mi­vuo­ti­sen elä­män­tapa­in­ter­ven­ti­on vai­ku­tus­ta ma­sen­nus­oi­rei­siin tut­kit­tiin Suo­ma­lai­sen Di­a­be­tek­sen eh­käi­sy­tut­ki­muk­sen (DPS) ai­neis­tos­sa, jos­sa 140 keski-ikäis­tä mies­tä ja nais­ta oli sa­tun­nais­tet­tu in­ter­ven­tio- ja ver­tai­lu­ryh­miin.

Ruokavalio tueksi masennuksen ehkäisyyn

Tut­ki­muk­sen tu­lok­set tu­ke­vat ole­tus­ta, että ter­veel­li­nen, moni­puo­li­nen ja run­saas­ti kas­vik­sia, he­del­miä ja mar­jo­ja si­säl­tä­vä ruo­ka­va­lio on pit­käl­lä aika­vä­lil­lä hy­väk­si myös mie­lel­le. Ma­sen­nuk­sen hoi­don ke­hit­tä­mi­sen li­säk­si tar­vi­taan kei­no­ja ma­sen­nuk­sen eh­käi­syyn. Ruo­ka­va­li­o­ta ja mui­ta elä­män­tapa­te­ki­jöi­tä on hyö­dyn­net­ty yh­te­nä vaih­to­eh­to­na vas­ta vä­hän.

Kir­joit­ta­ja:

Anu Ruu­su­nen, FT, ra­vit­se­mus­e­pi­de­mi­o­lo­gi, Itä-Suo­men yli­o­pis­to
Lail­lis­tet­tu ra­vit­se­mus­te­ra­peut­ti, Psy­ki­at­ri­an kli­nik­ka, Kuo­pi­on yli­o­pis­tol­li­nen sai­raa­la

Läh­de:

Anu Ruu­su­sen väi­tös 13.9. Itä-Suo­men yli­o­pis­tos­sa ”Diet and dep­res­si­on – an epidemiological study

Folaatti näyt­tää suo­jaa­van ma­sen­nuk­sel­ta. Sitä saa mm. mar­jois­ta. Ku­vas­sa Anu Ruu­su­nen.

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2013Mitä suo­ma­lai­set syö­vät?10.12.2013