Hellävarainen ohjaus avuksi nuorten itsesäätelyyn

Kiel­to­ja, hel­lä­va­rais­ta oh­jaus­ta vai ei oh­jaus­ta lain­kaan? Tempest-tut­ki­muk­ses­sa et­sit­tiin kei­no­ja nuor­ten itse­sää­te­lyyn, jot­ka aut­ta­vat vä­lit­tö­män mie­li­hy­vän lyk­kää­mi­ses­sä.

Jul­kai­sus­sa Käsi­kir­ja TEMPEST-tut­ki­muk­ses­ta esi­te­tään kei­no­ja, joi­ta nuo­ret voi­vat käyt­tää ja joi­ta he myös käyt­tä­vät, kun ta­voit­te­le­vat ter­veel­li­siä ruo­kai­lu­tot­tu­muk­sia ja jou­tu­vat sel­viy­ty­mään hou­ku­tuk­sia tul­vi­vas­sa ruo­ka­ym­pä­ris­tös­sä.

Itse­sää­te­ly­kei­not voi ja­kaa kol­meen pe­rus­luok­kaan. Nämä luo­kat voi­daan ja­kaa edel­leen kah­teen eril­li­seen itse­sää­te­ly­kei­noon. Itse­sää­te­ly voi koh­dis­tua

1) päi­vit­täi­ses­sä ruo­ka­ym­pä­ris­tös­sä koh­dat­tu­jen hou­ku­tus­ten mää­rän vä­hen­tä­mi­seen,

2) hou­ku­tuk­sil­le an­ne­tun ar­von vä­hen­tä­mi­seen ja

3) ter­veel­li­sen syö­mi­sen ta­voit­teen tu­ke­mi­seen.

Käsi­kir­ja on ja­et­tu lu­kui­hin näi­den kei­no­jen mu­kai­ses­ti. Jo­kais­ta kei­noa lä­hes­ty­tään käy­tän­nön esi­mer­kin kaut­ta.

Kir­jas­sa osoi­te­taan, että on ole­mas­sa eri kei­no­ja, jot­ka voi­vat aut­taa omak­su­maan ja yllä­pi­tä­mään ter­veel­li­sen ruo­ka­va­li­on. Tut­ki­muk­sis­sa nuo­ret, jot­ka käyt­ti­vät itse­sää­te­ly­kei­no­ja use­am­min, söi­vät enem­män he­del­miä ja kas­vik­sia sekä käyt­ti­vät vä­hem­män herk­ku­ja ja vir­voi­tus­juo­mia. Nuo­ret käyt­ti­vät itse­sää­te­ly­kei­no­ja to­den­nä­köi­sem­min, jos he oli­vat mo­ti­voi­tu­nei­ta ter­veel­li­seen syö­mi­seen ja ha­lu­si­vat ot­taa vas­tuu­ta omas­ta käyt­täy­ty­mi­ses­tään.

Vanhempien malli on tärkeä

TEMPEST-tut­ki­muk­ses­sa osoi­tet­tiin, että van­hem­pien aset­ta­mat syö­mi­sen mal­lit ja sään­nöt vai­kut­ta­vat nuor­ten syö­mi­seen ja jopa vah­vem­min kuin ys­tä­vät. Nuo­ret pi­tä­vät van­hem­pi­aan tär­kei­nä vai­kut­ta­ji­na ter­veel­li­ses­sä syö­mi­ses­sä. Näin ol­len van­hem­mil­la on tär­keä osa las­ten­sa syö­mis­käyt­täy­ty­mi­ses­sä myös nuo­ren it­se­näis­ty­es­sä.

Nuo­ret vas­tus­ta­vat kei­no­ja, jot­ka ra­joit­ta­vat hei­dän va­lin­nan­va­paut­taan. Sik­si on tär­ke­ää tar­jo­ta mah­dol­li­suuk­sia ja hel­lä­va­rai­ses­ti oh­ja­ta oi­ke­aan suun­taan eikä pyr­kiä vain aset­ta­maan kiel­to­ja ja ra­joi­tuk­sia. Täl­lai­nen kan­nus­ta­va oh­jaus tar­jo­aa nuo­ril­le mah­dol­li­suu­den itse päät­tää, mi­ten toi­mii.

Tempest-pro­jek­ti to­teu­tet­tiin yh­dek­säs­sä Eu­roo­pan maas­sa. Suo­mes­sa to­teut­ta­va­na ta­ho­na toi­mi THL.

KL

Läh­de:

Stok M; de Ridder D; de Wit J; de Vet E; TEMPEST-tut­ki­mus­kon­sor­tio.  Kei­no­ja nuor­ten ter­veel­lis­ten ruo­kai­lu­tot­tu­mus­ten tu­ke­mi­sek­si – Käsi­kir­ja TEMPEST-tut­ki­muk­ses­ta. Jul­kai­si­ja THL.

”Syön jää­te­löä vain ker­ran vii­kos­sa – en joka päi­vä” on itse­sää­te­lyä. Kuva: KL

Tempest-pro­jek­tin käsi­kir­ja on kiin­nos­ta­vaa lu­et­ta­vaa nuor­ten yli­pai­non tai sen eh­käi­syn kans­sa työs­ken­te­le­vil­le.

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2013Mitä suo­ma­lai­set syö­vät?10.12.2013