Elintarvikkeiden kulutus selviää ravintotaseesta

Suo­ma­lai­set käyt­ti­vät vii­me vuon­na kes­ki­mää­rin 177 lit­raa nes­te­mäi­siä mai­to­tuot­tei­ta, 79 ki­loa vil­jaa, 78 ki­loa li­haa, 59 ki­loa he­del­miä ja 57 ki­loa vi­han­nek­sia.

Maito ja kerma maistuivat

Mai­don ku­lu­tus kään­tyi hie­noi­seen nou­suun, 0,4 lit­raa hen­keä koh­ti vuo­des­sa. Mai­toa juo­tiin vii­me vuon­na 130 lit­raa hen­keä koti. Nou­su ta­pah­tui täys-, ke­vyt ja yk­kös­mai­to­jen ku­lu­tuk­ses­sa. Ras­vat­to­man mai­don ku­lu­tus vä­he­ni jo toi­se­na vuon­na pe­räk­käin, mut­ta las­ku oli puo­let pie­nem­pää kuin edel­lis­vuon­na.

Jo­gur­tin ku­lu­tus on kas­va­nut pit­kään. Nyt se kään­tyi pie­neen las­kuun, noin kol­me pro­sent­tia. Jo­gurt­tia syö­tiin 22,6 lit­raa hen­keä koh­ti vii­me vuon­na. Myös pii­män ja vii­lin ku­lu­tuk­ses­sa oli hie­nois­ta las­kua.

Ker­maa ku­lui kah­dek­san lit­raa hen­keä koh­ti, mikä oli kuu­si pro­sent­tia run­saam­paa kuin edel­li­se­nä vuon­na. Nes­te­mäis­ten mai­to­tuot­tei­den koko­nais­ku­lu­tus oli vii­me vuon­na kes­ki­mää­rin sa­man ver­ran kuin vuon­na 2011 eli 177 lit­raa hen­keä koh­ti.

Juuston kulutus jatkoi kasvuaan

Juus­toa syö­tiin 22 ki­loa hen­keä koh­ti, ki­lon ver­ran edel­lis­vuot­ta enem­män. Juus­ton ku­lu­tus on kas­va­nut pit­kään ja vii­me vuo­si­na voi­mak­kaas­ti. Ku­lu­tuk­sen kas­vus­ta osa joh­tuu rah­kan ja rae­juus­ton ku­lu­tuk­sen kas­vus­ta. Nämä mo­lem­mat las­ke­taan mu­kaan juus­ton ku­lu­tus­lu­kuun.

Myös voin ku­lu­tus kas­voi edel­lis­vuo­den ta­paan, mut­ta mal­til­li­sem­min. Nyt kas­vua oli 200 gram­maa hen­keä koh­ti vuo­des­sa. Ras­va­se­os­ten ku­lu­tus py­syi vii­me vuo­den lu­ke­mis­sa. Mar­ga­rii­nien ku­lu­tus­tie­to­ja ei vii­me vuo­del­ta ole saa­ta­vil­la.

Hedelmien kulutus kasvoi hieman

Tuo­rei­den he­del­mien ku­lu­tus kas­voi edel­lis­vuo­des­ta va­jaal­la pro­sen­til­la. He­del­miä syö­tiin kes­ki­mää­rin 51,5 ki­loa hen­keä koh­ti. Sit­rus­he­del­mien osuus oli vii­me vuo­sien ta­paan noin 13 ki­loa ja mui­den he­del­mien 38 ki­loa. He­del­mä­säi­lyk­kei­tä ja kui­vat­tu­ja he­del­miä syö­tiin hie­man alle 8 ki­loa. Mar­jo­jen ku­lu­tuk­ses­ta ei ole käy­tet­tä­vis­sä ti­las­toi­tua tie­toa.

Tuo­rei­den vi­han­nes­ten ku­lu­tus oli vii­me vuon­na run­saat 57 ki­loa. Se on lä­hel­lä muu­ta­man vii­me vuo­den kes­ki­ar­voa.

Liha maistuu aiempien vuosien tavoin

Li­han ku­lu­tus py­syi suun­nil­leen edel­lis­vuo­den ta­sol­la kas­vet­tu­aan sitä en­nen kah­den vuo­den ajan. Vii­me vuon­na ku­lu­tus oli hen­keä koh­ti kes­ki­mää­rin 77,5 ki­loa. Mu­kaan las­ke­taan riis­ta ja syö­tä­vät sisä­e­li­met.

Liha­la­jien vä­lil­lä ta­pah­tui muu­tok­sia. Sii­pi­kar­jan ja nau­dan­li­han ku­lu­tus kas­voi­vat ja por­saan­li­han ku­lu­tus las­ki. Lam­paan-, he­vo­sen- ja po­ron­li­han ku­lu­tus on ku­kin alle ki­lon hen­keä koh­ti vuo­des­sa.

Ka­nan­mu­nia ku­lui vii­me vuon­na 10,6 ki­loa hen­keä koh­ti. Ku­lu­tus kas­voi kuu­si pro­sent­tia edel­lis­vuo­des­ta.

Ka­lan ku­lu­tuk­ses­ta ei ole vii­me vuo­den lu­ku­ja saa­ta­vil­la. Vuon­na 2011 ka­laa syö­tiin run­sas 15 ki­loa hen­keä koh­ti.

Vehnän ja ohran kulutuksessa kasvua

Vil­jan koko­nais­ku­lu­tuk­ses­sa ei ta­pah­tu­nut suu­ria muu­tok­sia. Vil­jaa käy­tet­tiin vii­me vuon­na kaik­ki­aan 79 ki­loa hen­keä koh­ti.

Vil­ja­la­jien kes­ken ta­pah­tui pie­niä muu­tok­sia. Veh­nän ku­lu­tus nou­si rei­lun ki­lon edel­lis­vuo­des­ta ja pa­lau­tui ta­kai­sin vuo­den 2010 ta­sol­le. Oh­ran ku­lu­tus kas­voi va­jaa puo­li ki­loa, kun taas kau­ran ja ru­kiin ku­lu­tus pie­ne­ni noin puo­li ki­loa. Rii­sin ku­lu­tus las­ki rei­lun pro­sen­tin edel­lis­vuo­des­ta.

Ravintotase joka vuosi

Ra­vin­to­tase on yh­teen­veto tär­keim­pien elin­tar­vi­ke­ryh­mien tuo­tan­nos­ta ja ku­lu­tuk­ses­ta. Sen pe­rus­teel­la las­ke­taan ku­lu­tus­mää­rät hen­keä koh­ti vuo­des­sa ja vuo­ro­kau­des­sa. Ra­vin­to­ta­see­seen kuu­luu 11 ruo­ka-aine­ryh­mää sekä al­ko­ho­li­juo­mat. Nämä lu­vut ovat en­nak­ko­tie­to­ja vuo­den 2012 ku­lu­tuk­ses­ta.

Ta­sees­sa las­ke­taan ko­ti­mai­nen käyt­tö tuo­tan­non, va­ras­ton muu­tok­sen, vien­nin ja tuon­nin pe­rus­teel­la. Täs­tä osa on ruo­ka­käyt­töä, jon­ka pe­rus­teel­la elin­tar­vik­kei­den ku­lu­tus­lu­vut las­ke­taan. Tiet­ty­jen elin­tar­vik­kei­den ku­ten vi­han­nes­ten ku­lu­tus­lu­vut ovat täl­lä ti­las­toin­ti­me­ne­tel­mäl­lä vain suun­taa an­ta­via. Ne ku­vaa­vat enem­män­kin ku­lu­tuk­seen tar­jol­la ol­lut­ta mää­rää kuin to­teu­tu­nut­ta ku­lu­tus­ta.

Ra­vin­to­tase las­ke­taan YK:n maa­ta­lous- ja elin­tar­vi­ke­jär­jes­tö FAO:n ja­ot­te­lun mu­kai­ses­ti. Lu­vut ovat kan­sain­vä­li­ses­ti ver­tai­lu­kel­poi­sia.

KL

Läh­de:

Tike, Maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­ri­ön tie­to­pal­ve­lu­kes­kus, Ra­vin­to­tase 2012 (en­nak­ko).

Tau­luk­ko 1. Elin­tar­vik­kei­den ku­lu­tus g/hlo/vrk. Klik­kaa isom­mak­si.

Tau­luk­ko 2. Mai­to­val­mis­tei­den ku­lu­tus vuon­na 2012 (en­nak­ko). Klik­kaa isom­mak­si.

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2013Mitä suo­ma­lai­set syö­vät?10.12.2013