Varhaiskasvatukseen ensimmäinen oma ruokailusuositus
Varhaiskasvatus on saanut ensimmäisen oman ruokailusuosituksen ”Terveyttä ja iloa ruoasta”. Se on tarkoitettu ohjaavaksi asiakirjaksi ruokailun järjestämiseen, tarjottavien aterioiden ja välipalojen suunnitteluun sekä ruokakasvatuksen toteuttamiseen. Toteutumisen kannalta on tärkeää, että suosituksen noudattaminen kirjataan kunnan hyvinvointikertomukseen lasten hyvän ravitsemuksen turvaamisen toimenpiteenä.
Lapsiperheiden ruokailusuositusten jatkumo
Varhaiskasvatuksen ruokailusuositus on jatkumoa kahdelle aikaisemmalle suositukselle: Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille ja Syödään ja opitaan yhdessä – kouluruokailusuositus. Nämä kolme suositusta muodostavat jatkumon, jolla tuetaan terveyttä edistävien ruokatottumusten ja yhdessä syömisen kulttuurin juurtumista kotona, varhaiskasvatuksessa ja koulussa.
Varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksessa kuvataan muiden suositusten tavoin ruokailun järjestäminen, ruokalistasuunnittelun periaatteet ja tarjottavien aterioiden ja välipalojen ravitsemuslaatu. Uusi sisältöalue on ruokakasvatuksen pedagoginen ohjaaminen ja ruokakasvatuksen toteuttaminen monialaisessa yhteistyössä.
Suositus avaa, mitä varhaiskasvatuslain mukainen riittävä, terveyttä edistävä syöminen ja ruokailun tarkoituksenmukainen järjestäminen ja ohjaus tarkoittavat. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa on vastikään määritetty ensimmäistä kertaa ruokakasvatuksen keskeiset päämäärät. Näiden kansallisten perusteiden pohjalta kunnat ja varhaiskasvatuksen järjestäjät laativat paikalliset omat suunnitelmansa ja päättävät toteutuksesta.
Suositusta tarvitaan myös silloin, kun päiväkotien ruokapalveluista sovitaan ja palveluja tai elintarvikkeita kilpailutetaan. Erityiskiitosta suositus on saanut työkaluluonteestaan, hyvien käytäntöjen kuvaamisesta ja toteutumisen seurantaindikaattoreista. Uusi ruokailusuositus on mitä ajankohtaisin ja tarpeellinen apu toiminnan nykytilan tarkasteluun ja kehittämiseen.
”Kyllä tämä tuli tarpeeseen”
Varhaiskasvatuksen ruokailusuositus on ensimmäinen virallinen julkaisu, jossa linjataan tavoitteiden ja toiminnan tasolla ruokakasvatuksen ja ruokailun kokonaisuutta. Mielenkiinto kohdistuu nyt ruokailun järjestämistapoihin, lasten osallisuuden vahvistamiseen sekä ruokakasvatuksen toteutukseen arjen toiminnoissa.
Varhaiskasvatuksen kasvatushenkilöstön palaute suosituksesta on ollut erityisen myönteinen. Heille suosituksessa on paljon uutta. Ruokapalvelulle ruokasuosituksen linjaukset ovat jo varsin tuttuja, mutta ruokakasvatuksen käytännöt vieraampia. Ruokapalvelussa suosituksesta odotetaankin olevan eniten apua yhteistyön käytäntöjen kehittämiseen ja yhteisiin ruokailun toteutuksen ja ruokakasvatuksen linjauksiin.
Suositus kiinnostaa – koulutusta tarvitaan
Uusi suositus kiinnostaa: sitä on luettu netissä jo yli 14 000 kertaa ja neljäs painoerä on tilattu kirjakauppaan. Siitä on järjestetty viisi isoa alueellista koulutustapahtumaa, joissa on tavoitettu noin 500 ammattilaista. Myös monet kaupungit ja kunnat ovat jo järjestäneet tai ovat järjestämässä syksyllä omaa koulutusta. Suositusta on esitelty Educa- ja Lapsi-messuilla sekä alan ammattilaistapahtumissa.
Sosiaali- ja terveysministeriön TE-rahoitusta kohdennetaan vuonna 2019 varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksen levittämiseen ja lasten ylipainon ehkäisemiseen. Sitran ja MMM:n erillisrahoituksella on käynnistymässä hanke suosituksen toimintojen mallintamiseksi.
Myös koulujakeluohjelman liitännäishankkeet ovat levittäneet tietoa varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksesta kouluruokailukoulutusten yhteydessä. Ruokakasvatuksen ammatillisen täydennyskoulutuksen mahdollisuuksista neuvotellaan täydennyskoulutuksen tarjoajien kanssa.
Lue myös seuraava juttu Ruokailu ja ruokakasvatus varhaiskasvatuksen toimintakulttuurissa
Kirjoittaja:
MMM, laillistettu ravitsemusterapeutti Arja Lyytikäinen toimii valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteerinä. Hän on Sapere-menetelmään perehtynyt lasten ruokakasvatuksen asiantuntija.
Lue lisää:
VRN, OPH ja THL, 2018. Terveyttä ja iloa ruoasta – varhaiskasvatuksen ruokailusuositus.
VRN, OPH och THL, 2018. Mat ger hälsa och glädje – rekommendation om måltiderna inom småbarnspedagogiken
Sapere -aisitilähtöinen ruokakasvatus

Varhaiskasvatuksen toimintakulttuurissa ruokailu ja ruokakasvatus liittyvät laajaan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen, kasvatuksen, opetuksen ja hoidon tavoitteelliseen ja toiminnalliseen kokonaisuuteen. Onnistunut kokonaisuus on monialaisen yhteistyön tulos.