Aikuisten ruokatottumuksissa on Suomessa vielä monilta osin parantamisen varaa (kuva 1). Tämän osoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FinRavinto 2017 –tutkimus, jossa selvitettiin aikuisten ateriointia, elintarvikkeiden ja ravintolisien kulutusta ja ravintoaineiden saantia haastatteluin ja kyselyin.
Aikuiset syövät tai juovat keskimäärin seitsemän kertaa päivässä, työpäivinä jopa kahdeksan kertaa. Juoma-ateriaksi lasketaan mukaan myös pelkän veden juominen. Aamupalasta, lounaasta ja päivällisestä saadaan yhteensä noin 60 prosenttia päivän energiasta, välipaloista ja iltapalasta yhteensä noin kolmannes.
Lähes kaikki aikuiset syövät aamupalan. Myös lounas on säilyttänyt asemansa suomalaisten ruokailussa kaikissa ikäryhmissä, mutta päivällisen syöminen on yli 45-vuotiailla harvinaisempaa kuin sitä nuoremmilla.
Työssä käyvät, erityisesti naiset, syövät lounaalla yleisimmin eväitä. Henkilöstöravintolassa lounaan söi joka viides mies ja joka neljäs nainen. Niistä työssä käyvistä, joilla on mahdollisuus lounastaa henkilöstöravintolassa, noin 40 prosenttia käyttää tätä mahdollisuutta. Ylimpään koulutusryhmään kuuluvat nauttivat lounaan henkilöstöravintolassa muita useammin.
Tyydyttynyttä rasvaa syödään liikaa
Suomalainen ruokavalio on aikaisempaa rasvaisempi. Miehet saavat ruokavaliostaan lähes 39 prosenttia kokonaisenergiasta (E%) rasvasta, naisilla vastaava luku on 38 E%. Yli yhdeksän kymmenestä miehestä ja naisesta saa ruokavaliostaan tyydyttynyttä rasvaa yli suositeltavan 10 E%:n ylärajan. Valtaosa aikuisista saa riittävästi välttämättömiä rasvahappoja, linoli- ja alfalinoleenihappoa, sekä muita monityydyttymättömiä rasvahappoja.
Tyydyttymätöntä rasvaa on erityisesti kasviöljyissä, kasviöljypohjaisissa levitteissä, pähkinöissä, siemenissä sekä kalassa ja siipikarjan lihassa. Tyydyttynyttä rasvaa saadaan sen sijaan voista, rasvaseoksista, rasvaisista juustoista, lihasta ja lihavalmisteista.
Kahdeksan kymmenestä aikuisesta saa proteiinia suosituksen mukaan, loput suositeltua enemmän. Saannista yli kaksi kolmasosaa tulee eläinproteiinista, kuten lihasta, kalasta ja maitovalmisteista. Yli kaksi kolmasosaa saa ruokavaliostaan liian vähän hiilihydraatteja (ks. Kaartinen, tässä lehdessä).
Jodin saanti on nyt riittävää
Aikuisten ruokavalio sisältää tarpeeseen nähden riittävästi useita vitamiineja, kuten E-vitamiinia, niasiinia ja B12-vitamiinia, sekä kivennäisaineita, kuten kaliumia, fosforia, seleeniä ja sinkkiä. Vähintään viidesosa aikuisista saa ruuasta A- ja D-vitamiinia sekä folaattia ja B1-vitamiinia keskimääräiseen tarpeeseen verrattuna liian vähän. Noin joka viides mies saa ruuastaan liian vähän C-vitamiinia ja B2-vitamiinia.
Yhdeksän kymmenestä ylittää suolan saannin suosituksen ylärajan, viisi grammaa päivässä (kuva 2). Eniten suolaa saadaan lihavalmisteista ja liharuoista sekä suolaa sisältävistä viljavalmisteista.
Jodin saanti on viime vuosien täydennystoimien ansiosta riittävää miehillä ja lähes kaikilla naisilla. Tärkeimmät jodin lähteet ruokavaliossa ovat jodioitu suola, josta saadaan yli kolmannes sekä maito ja maitovalmisteet, joista saadaan lähes kolmannes jodin saannista. Ravintolisiä käyttää yli puolet miehistä ja kaksi kolmasosaa naisista.
Miesten ja naisten ruokavalioissa on eroja
Miesten keskimääräinen ruokavalio sisältää energiaan suhteutettuna enemmän rasvaa, tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa verrattuna naisten ruokavalioon. Naisten ruokavalio sisältää miehiä enemmän muun muassa hiilihydraatteja, kuitua, A-, E-, ja C-vitamiinia, folaattia, kaliumia ja magnesiumia.
Myös ravintoaineiden elintarvikelähteet eroavat miesten ja naisten ruokavalioissa. Miehet suosivat lihaa ja viljavalmisteita ja saavat näistä elintarvikeryhmistä useita ravintoaineita naisia enemmän, kun taas naiset saavat ravintoaineita miehiä useammin maitovalmisteista, kasviksista, hedelmistä ja marjoista sekä palkokasveista, pähkinöistä tai siemenistä.
Ruokavalioiden laadussa on myös ikäryhmittäisiä eroja. Energian saantiin suhteutettuna iäkkäimpien, yli 65-vuotiaiden ruokavalio on useiden ravintoaineiden saannin osalta parempi kuin nuorimpien tutkittujen (kuva 3). Iäkkäimpien kohdalla ongelmaksi voi kuitenkin muodostua liian pienet ruokamäärät, jolloin päivittäinen ravintoaineen kokonaissaanti saattaa jäädä riittämättömäksi.
Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen
Valtion ravitsemusneuvottelukunta julkaisi viisi vuotta sitten suositeltavat ruokavaliomuutokset terveyden edistämiseksi (kuva 4, Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014). FinRavinto 2017 –tutkimuksen tulokset osoittavat, että tämä kiteytys on täysin pätevä ohjenuora aikuisten ruokavalion parantamiseen edelleen.
Hyvä pohja jokaiseen päivään on syödä vähintään puoli kiloa kasviksia, hedelmiä tai marjoja eri muodoissaan tuoreena, kypsennettynä ja satokausien mukaan valikoimaa vaihdelleen. Jo tämä muutos lisäisi niiden ravintoaineiden saantia, joiden saanti osoittautui niukaksi.
Ruokavalion rasvan laatua voi kohentaa suosimalla kasviöljyjen, kalan, siipikarjan, pähkinöiden ja siementen käyttöä ruokavaliossa. Kannattaa myös totutella korvaamaan ainakin osa punaisesta ja prosessoidusta lihasta palkokasviksilla. Liharuokaa voi höystää kasviksilla ja punaisen lihan voi vaihtaa aterialla kalaan tai vaaleaan lihaan.
FinRavinto 2017 -tutkimus toteutettiin osana kansallista FinTerveys 2017 -tutkimusta tammi–lokakuussa 2017. Tarkka ruoankäyttö selvitettiin 1655 tutkittavalta kahdella erillisellä ruoankäyttöhaastattelulla. Tutkimuksen sähköinen raportti julkaistiin tammikuussa 2019.
Kirjoittaja:
Ravitsemustieteen dosentti, ETT, M.Sc. Liisa Valsta on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö, joka lataa akkuja mm. musisoiden, mikrohistoriallisia aineistoja kooten tai vaikka tarinateatterin taikaan tutustuen.
Lue lisää:
Liisa Valsta, Niina Kaartinen, Heli Tapanainen, Satu Männistö ja Katri Sääksjärvi, (toim.). Ravitsemus Suomessa – FinRavinto 2017 -tutkimus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Raportti 12/2018. Helsinki 2018.