Lihavuutta ja painonhallintaa on tutkittu paljon ja kehitystä on tapahtunut, mutta paljon on vielä tehtävää.
Tämän numeron pääteemana on lihavuus & painonhallinta. Professori Aila Rissanen kertoo haastattelussaan, miten alan tutkimuksen seuraaminen on kuin dekkarissa elämistä. Lue Ailan kiehtovasta urapolusta jutusta ”Mysteeri odottaa vielä ratkaisua”. Juttu tempaa mukaansa dekkarin tavoin!
Miten pitää paino hallinnassa, kun sen on saanut putoamaan? Ravitsemusterapeutti Sirpa Soini tutki onnistuneen painonhallinnan menestystekijöitä väitöstutkimuksessaan. Keinot olivat hyvin arkisia, kuten ateriarytmin säännöllistyminen ja lautasmallin käyttö. On mielenkiintoista, että säännöllinen ateriarytmi on liitetty myös painon pysymiseen normaalina alusta asti. Tästä väitöstutkimuksesta voit lukea Ravitsemuskatsauksen numerossa 2/2018.
Teemaan liittyen tässä lehdessä kerrotaan myös mm. tuoreista, uudistetuista lihavuuden käypä hoito -suosituksista ja professori Pertti Mustajoen mietteitä painosta ja sen merkityksestä terveydelle. Mustajoki puhuu mieluummin terveestä painosta kuin normaalipainosta.
Maidon ravitsemusviestinnässä muutoksia
Maito ja Terveys ry on julkaissut Ravitsemuskatsausta jo yli 40 vuotta ja yhdistyksen oma taival on jo yli kuusikymppinen. Toiminta on elänyt ajassa ja muutoksia on tehty tarpeen mukaan. Tässä lehdessä kerrotaan yhdistyksen perustamisesta ja toiminnasta vuosikymmenten aikana.
Kuluva vuosi tuo isoja muutoksia: toiminta itsenäisenä yhdistyksenä päättyy kesällä. Yhdistyksen toimintoja siirretään Ruokatieto Yhdistykseen. Ruokatietoon perustetaan maitoviestinnän ohjausryhmä luotsaamaan tulevaa toimintaa.
Itse olen työskennellyt Maito ja Terveys ry:ssä ja ollut mukana Ravitsemuskatsauksen teossa jo vuosituhannen alkupuolelta. Silloin lehti vielä painettiin paperille. Reilu viisi vuotta sitten paperilehdestä luovuttiin ja verkkolehti tuli sen tilalle. Verkko on mahdollistanut ”neliväripainoksen” ja on taskukoossa (luettavissa kännykältä). Oma tieni vei muihin töihin jo viime kesänä, mutta jatkoin vielä osin vanhassakin. Lehteä on ollut ilo tehdä osaavassa joukossa, yhteistyöllä.
On haikeaa ja surullista, että pitkäikäinen, tärkeää työtä tekevä yhdistys on nyt tiensä päässä. Joitain toimia jatketaan Ruokatiedossa, ja vaikka Ravitsemuskatsaus-lehden jatkoa vielä kartoitetaan, ainakin toistaiseksi lehden julkaisua jatketaan. Syksyllä ilmestyy yksi numero.
Maailma juhlii maitoa kesän alussa
Maailman maitopäivää vietetään jälleen 1.6. ympäri maapalloa. Meillä päivä on vietetty kesän kynnyksellä pitkään. Kansikuva on Maito ja Terveys ry:n ruotsinkielinen maitopäiväjuliste vuodelta 1963. FAO lanseerasi päivän vieton maailmanlaajuisesti vuonna 2001. Päivä valittiin kesäkuun alkuun siksi, että monessa maassa jo juhlistettiin maitoa noihin aikoihin.
Maito ja Terveys ry:n Maitopäivän viettoon liittyi pitkään Maitotytön valinta. Kun Maitotyttö-nimike muokattiin Maitolähettilääksi, Maitopäivän kunniaksi järjestettiin edelleen kutsutilaisuus kesän kynnyksellä. Tänä vuonna Maitopäivää juhlistavat MTK, Maitoyrittäjät ja Ruokatieto kampanjallaan #Maitoyhdistää. Sosiaalisessa mediassa tapahtuva virtuaalinen maidonjuontihetki kuvaa hyvin tätä korona-aikaa. Tehdään asioita yhdessä – virtuaalisesti!
Ravitsevia maitohetkiä ja hyvää kesää!
Katariina Lallukka
Ravitsemuskatsaus 2-2020Painonhallinta & lihavuus27.5.2020