Vilkas keskustelu ruoasta jatkuu niin mediassa kuin kasvotusten tapahtuvassa viestinnässä. Kuluttajat tarvitsevat tietotaitoa pystyäkseen selvittämään viestitulvasta mihin uskoa ja mihin ei. Ravitsemukseen ja suomalaisen ruokakulttuuriin liittyvää opetusta ja tutkimusta tarvitaan nyt ehkä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Tarvitaan paljon ravitsemuksen ja ruuan ammattilaisia, jotka vahvaan teoreettiseen ja käytännön osaamiseen pohjautuen pystyvät selkokielisesti ja innostavasti kertomaan ja keskustelemaan asioista eri foorumeilla.
Ravitsemustieteen ja ruokakulttuurin korkeakouluopetuksessa on puolen vuoden aikana tehty merkittäviä henkilövalintoja. Helsingin yliopistoon ravitsemustieteen professoriksi valittiin ETT Mikael Fogelholm ja ruokakulttuurin professoriksi VTT Johanna Mäkelä. Onnea uusille professoreille, iloa tärkeään opetus- ja tutkimustyöhön.
Peruskoulun ja toisen asteen oppilaitosten kouluruokailu on yksi esillä olleista asioista mediassa. Kouluruokailuun on ladattu paljon odotuksia sekä ravitsemuksesta että tapakasvatuksesta. Kouluravintoloiden emännät tekevät pienellä ruokarahalla ihmeitä. Kouluruokailu tarvitsee lisää rahaa ja arvostusta täyttääkseen kotien ja ennen kaikkea oppilaiden tarpeet. Monipuolinen ja maukas lautasmallin mukaisesti koostettu koululounas rauhassa nautittuna antaa vahvat eväät päivän koulutyölle ja kasvulle.
Muun muassa näistä aiheista voi lukea tästä lehdestä. Kun olet matkan päällä, voit lukea lehteä helposti kaikilla nykyaikaisilla matkapuhelimilla ja tableteilla. Ravitsemuskatsauksen sähköisen version löydät osoitteesta www.maitojaterveys.fi Ravitsemuskatsaus-linkin takaa. Oletko käynyt jo testaamassa sitä?
Tiina Soisalo
Ravitsemuskatsaus 2-2011Koululaiset ja opiskelijat16.12.2011