”Kansanravitsemuksen suurin juttu tällä hetkellä ovat vihannesten, hedelmien ja marjojen kulutuksen lisääminen ja viljavalmisteiden laadun parantaminen. Kuidun saanti pitäisi saada suositusten haarukkaan. Kuidussa, marjoissa ja kasviksissa on kansanravitsemuksen kannalta paljon mahdollisuuksia.”
Helsingin yliopiston tuore ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm ei pidä tyydyttynyttä rasvaa enää huolenaiheena. Hän ei näe suosituksen alle 10 energiaprosenttiin pääsyä kovinkaan realistisena.
”1970-luvulla oli helppo vähentää tyydyttyneen rasvan saantia, koska sitä syötiin niin runsaasti. Mutta mistä sitä enää tänään vähentää? Valistus ja tuotekehitys ovat tehneet tehtävänsä. Sen sijaan voisimme aivan hyvin alentaa sokerin saantisuositusta 10 prosentista kahdeksaan.”
Tunnepalo vie ravitsemuskeskustelua
Mikael Fogelholm vierastaa ehdotonta suhtautumista ravitsemukseen. Hän muistuttaa, että ruoka on myös kulttuuria ja perinnettä. Esimerkiksi sopii peruna. Se kuuluu suomalaiseen ruokakulttuuriin, vaikka sen terveellisyyttä onkin viime aikoina kyseenalaistettu.
”Minä en ainakaan suostu syömään poronkäristystä ilman perunamuusia.”
Ravitsemuksen asiantuntija ja tutkija ei pääse julkisessa keskustelussa helpolla. Ravitsemuksesta keskustellaan voimakkaiden tunteiden ja asenteiden varassa.
”Valitettavasti osa ravitsemuksen asiantuntijoistakin on mennyt tunnepaloihmisten kuoroon.”
Osa kuluttajista on suhteessaan ravitsemukseen jo niin asenteellisia, että tasapuolinen televisio-ohjelma torjutaan humpuukina. Esimerkiksi BBC:n kiihkoton dokumentti lisäaineista haukuttiin nettikeskusteluissa ja sitä pidettiin elintarviketeollisuuden tilaamana ohjelmana. Sen sijaan sensaatiohakuiset ohjelmat hyväksytään totuutena, vaikka ne olisivat täyttä roskaa.
Asiantuntijuuden murros on erityisen haasteellista ravitsemuskasvatuksen kannalta: Miten saada viestiä perille, kun ei voi tarjota dramatiikkaa eikä sensaatioita. Mikael Fogelholm on kuitenkin aina käytettävissä, kun toimittajat haluavat häneltä kommenttia tai haastattelua.
”On vain jaksettava vuodesta toiseen kerrata samoja perusasioita ja koettaa tuoda järjen ääntä kentälle.”
Mitä tehdään miesten kanssa?
Ravitsemuskasvatuksessa riittää töitä, jotta miehet saadaan syömään nykyistä enemmän kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Ravitsemusviestintä ei ole saavuttanut tavoitteitaan, jos ammattikoulun pojista puolet ei ota lautaselleen lainkaan kasviksia ja suhtautuu suorastaan kauhulla jälkiruoaksi tarjottuun marjasmoothiin.
Professori Fogelholmilla ei ole takataskussaan ”jippoa”, jolla vähän koulutetut miehet, saataisiin syömään terveellisemmin. Ruokailuympäristöä voidaan parantaa ja hedelmien ja vihannesten arvonlisäveroa alentaa. Mutta se ei riitä, kun kyseessä onkin sosiaalisen ympäristön ilmiö.
”Terveyskasvatus on ihan avutonta, kun sen pitää kilpailla ronskia äijäruokaa syövän miehekkyyden identiteetin kanssa.”
On käytettävä luovaa panosta monella rintamalla, jotta miehet saadaan ottamaan vastuuta omasta terveydestään ja ravitsemuksestaan. Miehille pitäisi löytää terveellisen elämäntavan samaistumismalleja. Ammattikoulun terveystiedon pitää olla tekemistä ja elämäntaitoprojekteja.
Maahanmuuttajista tiedetään liian vähän
Toinen kansanravitsemuksen haaste ovat maahanmuuttajat. ”Uudesta ruokakulttuurista ei välttämättä osata poimia sen hyviä puolia. Pikaruoka voi tuntua turvalliselta, kun oman ruokakulttuurin toteuttaminen vieraassa ympäristössä ei enää ole luontevaa.”
”Mutta maahanmuuttajien elämästä tiedetään aivan liian vähän, jotta ymmärtäisimme heidän ravitsemus- ja terveyskäyttäytymistään”, Mikael Fogelholm toteaa.
Lihavuus on iso poliittinen kysymys
Professori Fogelholmin mukaan hiilihydraattien vastustajat antavat lasten lihavuuden lisääntymisestä liian yksinkertaistetun selityksen. Hiilihydraattien ja rasvan suhde ravinnossa ei ratkaise lasten eikä aikuistenkaan lihavuutta.
”Lihavuus ei ole niinkään pikkulasten kuin kouluikäisten ongelma. Lapsen elämässä tapahtuu jotain lihavuudelle altistavaa, kun hän menee kouluun.”
Ensiavuksi Mikael Fogelholm ehdottaa paljon koululiikuntaa ja pihoille houkutuksia välituntiliikkumiseen. Kokopäiväkoulu olisi hänen mukaansa parempi vaihtoehto, kuin kotona iltapäivät lohturuokaa mutustavat lapset tietokone ja kännykkä seuranaan.
”Kokopäiväkoulu voisi merkitä ohjattua liikuntaa, leikkiä, mielekästä puuhaa ja terveellisiä välipaloja.”
Lihavuuden juuret ovat syvällä politiikassa. ”Hyvinvointiyhteiskunnan vaatima jatkuva kasvu ja kulutus ovat siemen lihavuudelle. Ruoan kulutus on osa bruttokansantuotteen kasvua.”
Kauppojen keskittyminenkin altistaa lihavuudelle: ”Suuresta automarketista ostetaan paljon ruokaa kerralla. Isossa kaupassa on enemmän houkutuksia kuin pienessä. Perheen ruokatarpeet yleensä yliarvioidaan ostoksilla. Jääkapissa on koko ajan tarjolla tavaraa ja niin sitä tulee myös syötyä enemmän.”
Myös tapamme ruokailla on muuttunut. Ilman ateriarytmiä nälän ja kylläisyyden tunteet menevät sekaisin ja mieliteko ohjaa ruokailua.
Yhteiskunta mukana ravitsemusopetuksessa
Ravitsemuksen yhteiskunnallisia ulottuvuuksia ei ole unohdettu ravitsemustieteen opinnoissa. Ravitsemus ja yhteiskunta – opintokokonaisuudessa ovat mukana mm. terveyden edistäminen, ravitsemuksen ekologisuus sekä yksilön ja ympäristön vuorovaikutus. Lihavuuden ehkäisy on ollut opiskelijoilla harjoitustyönä, jossa he ovat laatineet ehkäisystrategiat Maailman terveysjärjestön, Euroopan unionin, Suomen sekä kaupungin ja oppilaitoksen tasolla.
Ravitsemustieteen osasto on myös mukana Maa- ja elintarviketalouden ja Kuluttajatutkimuskeskuksen hankkeessa, jossa selvitetään syömisen ympäristö- ja terveysvaikutuksia.
Mikael Fogelholm pitää tärkeänä, että yhteiskuntatieteet ja ravitsemustiede tuodaan lähelle toisiaan. Kansanravitsemuksen tutkimus on hyvin monialaista molekyylibiologiasta yhteiskuntatieteisiin.
Kirjoittaja: Leena Packalen
Ravitsemuskatsaus 2-2011Koululaiset ja opiskelijat16.12.2011