Ruotsissa otetaan käyttöön kevään 2012 aikana valtakunnallinen nettipohjainen työkalu, jonka avulla koulut ja kunnat voivat dokumentoida, arvioida ja kehittää kouluruoan laatua. Dokumentointia tarvitaan, koska uuden koululain (2010:800) mukaan kouluruoan on oltava ravitsevaa. Laki astui voimaan 1.7.2011. Jotta koulu voi osoittaa ravitsevuuden, siihen tarvitaan tietoa ruoan ravintoainesisällöstä. Tällä hetkellä vain joka neljäs kunta tekee ravintoainelaskelmia kaikesta koulussa tarjottavasta ruoasta.
Lain asettanut hallitus arvioi, etteivät kunnat selviä vaatimuksesta ilman neuvoja. Sen vuoksi se antoi Ruotsin elintarvikevirastolle ja kouluvirastolle tehtäväksi auttaa kouluja. Ne antavat kouluille tietoa ravitsemussuosituksista ja keinoista valmistaa ravitsevaa ruokaa koululaisille. Ne myös kouluttavat kouluruoan valmistuksesta vastaavia. Koulutukseen voivat osallistua myös yksityisissä yrityksissä työskentelevät.
Työkalu on maksuton ja tuotemerkkeihin sitoutumaton. Sen kehitystyö on tehty Karoliinisessa Instituutissa osana SkolmatSverige-hanketta. Työtä rahoittavat Ruotsin kunta- ja maakuntahallinto (SKL), kansanterveyslaitos (FHI), maatalousministeriö, Tukholman läänin maakäräjät ja Tukholman kunta. Valtaosa kehitystyöstä tehtiin Tukholman alueella.
Jatkossa on tarkoitus tuottaa työkaluun kertyvistä tiedoista aineistoa tutkimukseen, miten kouluruoka vaikuttaa kansanterveyteen ja oppimistuloksiin.
SkolmatSverige on osa Ruotsin maatalousministeriön hanketta luoda Ruotsista merkittävä ruokamaa Euroopassa. Sverige – det nya matlandet on strategia, jolla tähän pyritään. Se panostaa lapsiin, jotta lapset oppisivat jo pienestä arvostamaan hyvää ruokaa. Siinä painotetaan myös lähiruokaa.
Lisätietoja:
http://www.skolmatsverige.se/