Lautasmalli ei näy opiskelijan lautasella

Yli puo­let Mik­ke­lin am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lun kam­puk­sen opis­ke­li­jois­ta tank­kaa lau­ta­sel­leen ener­gi­a­li­sä­ket­tä ja pää­ruo­kaa kas­vis­ten kus­tan­nuk­sel­la. Suo­si­tus­ten mu­kai­nen lau­tas­mal­li ei to­teu­du myös­kään koko­jyvä­lei­vän koh­dal­la.

Mik­ke­lin am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lun res­to­no­mi­o­pis­ke­li­jat te­ki­vät opin­näy­te­töi­tä opis­ke­li­joi­den ruo­ka- ja ter­veys­tot­tu­muk­sis­ta vuo­si­na 2009–2011.  Tut­ki­muk­sen koh­tee­na oli­vat Mik­ke­lin am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lun noin 2000 suo­men­kie­lis­tä nuo­ri­so­as­teen opis­ke­li­jaa, jois­ta hie­man yli puo­let oli nai­sia. Tut­ki­mus­ai­neis­tot ke­rät­tiin käyt­tä­en säh­köis­tä ky­se­lyä, opis­ke­li­jan lou­nas­a­te­ri­an valo­ku­vaus­ta ja haas­tat­te­lu­ja.

Naisopiskelijat valitsevat kasviksia useammin kuin miesopiskelijat

Pauk­ku­sen ja Pe­ko­sen (2009) ter­veys­tot­tu­mus­ky­se­lyyn vas­ta­si 542 opis­ke­li­jaa, jois­ta 75 % oli nai­sia. Vas­tan­neis­ta kol­man­nes oli fy­si­o­te­ra­pi­an, hoi­to­työn ja so­si­aa­li­alan kou­lu­tus­oh­jel­mis­ta. Val­ta­kun­nal­li­siin kor­ke­a­kou­lu­o­pis­ke­li­joi­den hy­vin­voin­ti­tut­ki­muk­siin ver­rat­tu­na Mik­ke­lin am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lun opis­ke­li­jat näyt­tä­vät syö­vän ter­veel­li­sem­min, mikä saat­taa joh­tua vas­taa­jien nais­val­tai­suu­des­ta ja kou­lu­tus­a­lois­ta.

Ky­se­lyn tu­los­ten pe­rus­teel­la nais­o­pis­ke­li­jat söi­vät mies­o­pis­ke­li­joi­ta ter­veel­li­sem­min. Nai­set käyt­ti­vät muun mu­as­sa mie­hiä use­am­min he­del­miä, mar­jo­ja sekä tuo­rei­ta ja kyp­sen­net­ty­jä kas­vik­sia.  Sa­man­lai­nen suku­puol­ten vä­li­nen ero ruo­an käy­tös­sä il­me­nee muis­sa­kin ra­vit­se­mus­tut­ki­muk­sis­sa.

Al­ko­ho­lin käy­tön useu­des­sa ei mies­ten ja nais­ten vä­lil­lä ol­lut huo­mat­ta­via ero­ja. Ylei­sim­min al­ko­ho­lia nau­tit­tiin 2 – 3 ker­taa kuu­kau­des­sa. Sen si­jaan mies­ten ja nais­ten vä­lil­lä oli sel­vä ero an­nos­ten luku­mää­ris­sä. Nai­sis­ta kol­man­nes naut­ti ta­val­li­sim­min 1–2 an­nos­ta ja toi­nen kol­man­nes 5–6 an­nos­ta ker­ral­laan. Mie­his­tä vii­den­nes naut­ti ta­val­li­sim­min 7 – 9 an­nos­ta ja kol­man­nes 10 an­nos­ta tai enem­män ker­ral­laan.

Lounas syödään opiskelijaravintolassa

Ha­lo­sen ky­se­ly­tut­ki­muk­sen (2011) mu­kaan val­ta­osa, 81 pro­sent­tia pää­kam­puk­sen opis­ke­li­jois­ta (N=317) naut­ti päi­vit­täi­sen lou­naan­sa opis­ke­li­ja­ra­vin­to­las­sa. Alu­eel­la on sen li­säk­si mui­ta Kela-tu­et­tu­ja ruo­kai­lu­paik­ko­ja ja kol­me kah­vi­laa.

Suu­rin syy sii­hen, että opis­ke­li­ja ei ruo­kail­lut kam­puk­sel­la, oli ope­tuk­se­ton päi­vä. Jon­kin ver­ran ruo­kai­le­mat­to­muu­teen ja ra­vin­to­lan va­lin­taan vai­kut­ti­vat ruuh­kat, joi­ta eten­kin opis­ke­li­ja­ra­vin­to­las­sa oli kii­rei­sim­pään lou­nas­ai­kaan.

Lou­nas­ta ei juu­ri­kaan kor­vat­tu kah­vi­latuot­teil­la. Lou­naan syön­ti­pai­kan va­lin­taan vai­kut­ti ensi­si­jai­ses­ti lou­naan hin­ta, ra­vin­to­lan si­jain­ti sekä se, että opis­ke­lu­to­ve­rit me­ni­vät myös sa­maan ra­vin­to­laan lou­naal­le. Väli­pa­lan ja lou­naan opis­ke­li­jat naut­ti­vat lä­hes poik­keuk­set­ta opis­ke­lu­to­ve­rei­den­sa seu­ras­sa.

Ruo­an va­lin­nas­sa tär­kei­tä seik­ko­ja oli­vat ky­se­lyn mu­kaan hin­ta, ulko­näkö sekä ai­em­pi hyvä ko­ke­mus ruo­ka­tar­jon­nas­ta. Väli­pa­lak­si nau­tit­tiin useim­mi­ten kah­via tai tee­tä sekä säm­py­lää tai pa­ton­kia.

Lautasmalli aina ei toteudu

Hasasen (2009) ky­se­lyn (N=38) mu­kaan pää­kam­puk­sen opis­ke­li­jat oli­vat tyy­ty­väi­siä opis­ke­li­ja­ra­vin­to­lan ruo­an laa­tuun. Suu­rin osa vas­taa­jis­ta piti ruo­an ma­kua mel­ko hy­vä­nä ja suo­lai­suut­ta sekä maus­tei­suut­ta so­pi­va­na.

Hasanen myös valo­ku­va­si ate­ri­a­ko­ko­nai­suuk­sia. Niis­tä yli puo­let (55 %) si­säl­si vä­hän sa­laat­tia ja lä­hes kol­me neljästa (71 %) run­saas­ti ener­gi­a­li­sä­ket­tä sekä läm­min­tä pää­ruo­kaa ver­rat­tu­na ra­vit­se­mus­suo­si­tus­ten lau­tas­mal­liin. Mai­to tai pii­mä si­säl­tyi hie­man yli puo­leen (57 %), mut­ta kui­tu­pi­toi­nen tum­ma lei­pä vain 44 pro­sent­tiin ku­va­tuis­ta ate­ri­a­ko­ko­nai­suuk­sis­ta. Am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lu­o­pis­ke­li­jat ei­vät siis koos­ta lou­nas­a­te­ri­oi­tan­sa lau­tas­mal­lin mu­kai­ses­ti, vaan kes­kit­ty­vät ”tank­kaa­maan” mah­dol­li­sim­man täyt­tä­vän ate­ri­an.

Ravitsemuskampanjalla huomio ruokavalintoihin

Hei­no­sen ja Les­ki­sen (2010) haas­tat­te­le­mis­ta opis­ke­li­ja­ra­vin­to­lan työn­te­ki­jöis­tä suu­rin osa ei ko­ke­nut it­se­ään ra­vit­se­mus­kas­vat­ta­jak­si. Hen­ki­lö­kun­nan mie­les­tä ra­vit­se­mus­kas­va­tus opis­ke­li­ja­ra­vin­to­las­sa on sitä, että tar­jo­taan ter­veel­li­siä ja ra­vit­se­mus­suo­si­tus­ten mu­kai­sia lou­nas­vaih­to­eh­to­ja. Ruo­ka­pal­ve­lu­hen­ki­lö­kun­ta ei pi­tä­nyt it­se­ään ra­vit­se­mus­kas­vat­ta­ja­na sik­si, että he ei­vät ko­ke­neet pys­ty­vän­sä vai­kut­ta­maan ra­vin­to­lan tar­jon­taan. Esi­mie­het päät­tä­vät ra­vin­to­lan ruo­ka­tar­jon­nas­ta.

Ruo­ka­pal­ve­lu­hen­ki­lö­kun­ta ei myös­kään suo­ra­nai­ses­ti neu­vo­nut tai opas­ta­nut opis­ke­li­joi­ta. Hei­dän mie­les­tään kor­ke­a­kou­lu­o­pis­ke­li­jat ovat täy­si-ikäi­siä, it­ses­tään vas­taa­via nuo­ria ai­kui­sia, joil­la tie­to ra­vit­se­muk­ses­ta pi­täi­si jo olla hal­lus­sa.

Opin­näy­te­työn teh­neet opis­ke­li­jat esit­ti­vät, että ra­vit­se­mus­kam­pan­jal­la voi­si li­sä­tä opis­ke­li­joi­den mie­len­kiin­toa omia ruo­ka­tot­tu­muk­si­aan koh­taan ja tie­toi­suut­ta opis­ke­lu­päi­vän ai­kai­sen ruo­kai­lun mer­ki­tyk­ses­tä hy­vin­voin­nin yllä­pi­tä­mi­ses­sä.

Kir­joit­ta­jat:

Läh­teet:

Lau­tas­mal­li ei näy opis­ke­li­jan lau­ta­sel­la

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2011Kou­lu­lai­set ja opis­ke­li­jat16.12.2011