Ravitsemustrendit: luonnollisuus ja lisäaineet

Suo­ma­lai­set ha­lu­a­vat ruo­kaa, joka on ter­veel­lis­tä, nau­tin­nol­lis­ta ja help­poa. Näi­den pit­kään val­lin­nei­den mega­tren­dien rin­nal­le ovat vii­me vuo­si­na nous­seet luon­nol­li­suus ja eet­ti­syys. Ne ovat myös muo­kan­neet suo­ma­lais­ten kä­si­tyk­siä sii­tä, mikä on ter­veel­lis­tä tai nau­tin­nol­lis­ta ja mikä hel­pot­ta­va te­ki­jä on hy­väk­syt­tä­vää.

Luonnollisuus on laaja käsite

Luon­nol­li­suus voi mer­ki­tä ku­lut­ta­jal­le mo­nen­lai­sia asi­oi­ta: luon­non­mu­kai­suut­ta, lisä­ai­neet­to­muut­ta, ko­ti­mai­suut­ta, tuo­reut­ta tai itse val­mis­tet­tua ruo­kaa. Luon­nol­li­suus­tren­di suo­sii lä­hel­lä tuo­tet­tu­ja tai luo­mu­tuot­tei­ta, yk­sin­ker­tai­sia ja mah­dol­li­sim­man vä­hän pro­ses­soi­tu­ja tuot­tei­ta, jois­sa ei ole lisä­ai­nei­ta.

Ku­lut­ta­jat ha­lu­a­vat tie­tää, mitä syö­vät ja mis­tä ruo­ka on pe­räi­sin. Ly­hyt ai­nes­osa­lu­et­te­lo on tuot­teel­le plus­saa. Lisä­ai­nei­ta ei sai­si olla kuin kor­kein­taan kol­me.

Elin­tar­vi­ke­alan yri­tys vas­taa ku­lut­ta­jien vaa­ti­muk­siin tie­dot­ta­mal­la toi­min­nas­taan ja tuo­tan­to­ket­jus­taan avoi­mes­ti ja läpi­näky­väs­ti. Sii­hen kuu­luu tuot­tei­den jäl­ji­tet­tä­vyys.

Lisäaineet puhuttavat

Lisä­ai­neet pe­lot­ta­vat. Jo sana lisä­aine ja ai­nei­den vai­ke­at ni­met he­rät­tä­vät epäi­lys­tä. Iso osa suo­ma­lai­sis­ta ei tie­dä lisä­ai­neis­ta tar­peek­si, mut­ta ar­ve­lee nii­den ole­van eli­mis­töl­le hai­tal­li­sia.

Va­li­on tut­ki­mus­pääl­lik­kö Mir­va Tollet ker­toi, että lisä­aine­kes­kus­te­lu ver­kos­sa on ol­lut vil­kas­ta syk­syl­lä. Tei­ni-ikäi­set ty­töt­kin kau­his­te­le­vat nuor­ten­leh­den kes­kus­te­lu­pals­tal­la, että  lisä­ai­nei­ta on myös veh­nä­jau­hois­sa. Mum­mon pul­lat ei­vät ole­kaan lisä­ai­neet­to­mia!

Vaik­ka mo­nil­le lisä­ai­neet ovat peik­ko, jos­ta pi­täi­si tie­tää enem­män, osa ku­lut­ta­jis­ta suh­tau­tuu nii­hin neut­raa­lis­ti. Lisä­aine-kä­sit­teen alle mah­tuu mo­nen­lai­sia, myös luon­nol­li­sia ai­nei­ta.

Turvallisuudesta ei saa tinkiä

Elin­tar­vi­ke­tur­val­li­suus­vi­ras­ton pää­joh­ta­ja Jaa­na Husu-Kal­lio muis­tut­ti, että vain hy­väk­syt­ty­jä ja tur­val­li­sia lisä­ai­nei­ta saa käyt­tää ja sil­loin­kin nii­den käy­töl­le pi­tää olla tek­no­lo­gi­nen tar­ve. Mut­ta lisä­ai­nei­ta ei saa vä­hen­tää tur­val­li­suu­den kus­tan­nuk­sel­la eikä ke­pu­li­kons­tein.

Säi­lön­tä­ai­nei­den käy­tön pi­täi­si olla hel­poim­min hy­väk­syt­tä­vää lisä­ai­nei­den käyt­töä, kos­ka ne li­sää­vät elin­tar­vik­kei­den tur­val­li­suut­ta. Sik­si luo­mu­tuot­teis­sa­kin sal­li­taan ja käy­te­tään nat­rium­nit­riit­tiä ja -nit­raat­tia.

Eu­roo­pan elin­tar­vi­ke­tur­val­li­suus­vi­ran­o­mai­nen EFSA ar­vi­oi­kin uu­del­leen lisä­ai­neet tu­le­vi­na vuo­si­na. Vä­rien ar­vio on aika­tau­lun mu­kaan val­mis kol­men vuo­den, ma­keu­tus­ai­nei­den yh­dek­sän ja mui­den lisä­ai­nei­den seit­se­män vuo­den ku­lut­tua eli kaik­ki vuo­den 2018 lop­puun men­nes­sä. TL

Läh­de: Va­li­on se­mi­naa­ri Ajan­koh­tai­set ra­vit­se­mus­tren­dit Suo­mes­sa 19.10.2011

Ti­lai­suu­des­sa oli­vat tren­di­nä esil­lä myös hii­li­hyd­raa­tit. Niis­tä voit lu­kea Mi­ka­el Fogelholmin haas­tat­te­lus­sa. Kat­so myös Jaa­na Husu-Kal­li­on Tä­nään pöy­däl­lä -ko­lum­ni 14.3.2011 www.evira.fi

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2011Kou­lu­lai­set ja opis­ke­li­jat16.12.2011