Suomalaiset haluavat ruokaa, joka on terveellistä, nautinnollista ja helppoa. Näiden pitkään vallinneiden megatrendien rinnalle ovat viime vuosina nousseet luonnollisuus ja eettisyys. Ne ovat myös muokanneet suomalaisten käsityksiä siitä, mikä on terveellistä tai nautinnollista ja mikä helpottava tekijä on hyväksyttävää.
Luonnollisuus on laaja käsite
Luonnollisuus voi merkitä kuluttajalle monenlaisia asioita: luonnonmukaisuutta, lisäaineettomuutta, kotimaisuutta, tuoreutta tai itse valmistettua ruokaa. Luonnollisuustrendi suosii lähellä tuotettuja tai luomutuotteita, yksinkertaisia ja mahdollisimman vähän prosessoituja tuotteita, joissa ei ole lisäaineita.
Kuluttajat haluavat tietää, mitä syövät ja mistä ruoka on peräisin. Lyhyt ainesosaluettelo on tuotteelle plussaa. Lisäaineita ei saisi olla kuin korkeintaan kolme.
Elintarvikealan yritys vastaa kuluttajien vaatimuksiin tiedottamalla toiminnastaan ja tuotantoketjustaan avoimesti ja läpinäkyvästi. Siihen kuuluu tuotteiden jäljitettävyys.
Lisäaineet puhuttavat
Lisäaineet pelottavat. Jo sana lisäaine ja aineiden vaikeat nimet herättävät epäilystä. Iso osa suomalaisista ei tiedä lisäaineista tarpeeksi, mutta arvelee niiden olevan elimistölle haitallisia.
Valion tutkimuspäällikkö Mirva Tollet kertoi, että lisäainekeskustelu verkossa on ollut vilkasta syksyllä. Teini-ikäiset tytötkin kauhistelevat nuortenlehden keskustelupalstalla, että lisäaineita on myös vehnäjauhoissa. Mummon pullat eivät olekaan lisäaineettomia!
Vaikka monille lisäaineet ovat peikko, josta pitäisi tietää enemmän, osa kuluttajista suhtautuu niihin neutraalisti. Lisäaine-käsitteen alle mahtuu monenlaisia, myös luonnollisia aineita.
Turvallisuudesta ei saa tinkiä
Elintarviketurvallisuusviraston pääjohtaja Jaana Husu-Kallio muistutti, että vain hyväksyttyjä ja turvallisia lisäaineita saa käyttää ja silloinkin niiden käytölle pitää olla teknologinen tarve. Mutta lisäaineita ei saa vähentää turvallisuuden kustannuksella eikä kepulikonstein.
Säilöntäaineiden käytön pitäisi olla helpoimmin hyväksyttävää lisäaineiden käyttöä, koska ne lisäävät elintarvikkeiden turvallisuutta. Siksi luomutuotteissakin sallitaan ja käytetään natriumnitriittiä ja -nitraattia.
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA arvioikin uudelleen lisäaineet tulevina vuosina. Värien arvio on aikataulun mukaan valmis kolmen vuoden, makeutusaineiden yhdeksän ja muiden lisäaineiden seitsemän vuoden kuluttua eli kaikki vuoden 2018 loppuun mennessä. TL
Lähde: Valion seminaari Ajankohtaiset ravitsemustrendit Suomessa 19.10.2011
Tilaisuudessa olivat trendinä esillä myös hiilihydraatit. Niistä voit lukea Mikael Fogelholmin haastattelussa. Katso myös Jaana Husu-Kallion Tänään pöydällä -kolumni 14.3.2011 www.evira.fi
Ravitsemuskatsaus 2-2011Koululaiset ja opiskelijat16.12.2011