Upea suomalainen ruokakulttuuri!

Olen muu­ta­man pro­jek­tin ver­ran työk­se­ni poh­ti­nut, mitä omas­ta ruo­ka­kult­tuu­ris­tam­me ker­ro­taan ulko­maa­lai­sel­le.

Maa­il­mal­la liik­kuu työk­seen lu­kui­sia suo­ma­lai­sia, jot­ka nä­ke­vät suo­ma­lai­sen ruo­ka­kult­tuu­rin ulko­puo­li­sin sil­min kah­des­ta­kin näkö­kul­mas­ta. En­sin­nä­kin, mo­net työs­ken­te­le­vät muul­la kuin elin­tar­vi­ke­a­lal­la, toi­saal­ta he ovat asu­neet vuo­si­kau­sia ulko­mail­la.  Hei­tä haas­tat­te­le­mal­la suo­ma­lai­ses­ta ruo­ka­kult­tuu­ris­ta saa var­sin myön­tei­sen ku­van.

Jos kuun­te­li­si vain suo­ma­lais­kan­sal­lis­ta itse­kri­tiik­kiä, mitä vie­lä var­sin­kin net­ti­sivuilta löy­tyy, ei jäi­si pal­joa mai­nit­se­mi­sen ar­vois­ta.

Nämä kak­si täy­sin vas­tak­kais­ta ku­vaa suo­ma­lai­ses­ta ruo­ka­kult­tuu­ris­ta luo­vat her­kul­li­sen alus­tan poh­tia ruo­ka­kult­tuu­ri­amme sen mo­nis­ta eri kul­mis­ta. Kos­ka kan­sain­vä­li­set ti­lan­teet ovat het­kiä ko­ros­taa myön­tei­siä asi­oi­ta, kään­nän täs­sä muu­ta­man kiel­tei­sen väit­tä­män myön­tei­sek­si. Syys­tä­kin!

Väite: Suomessa ei ole ruokakulttuuria.

Ruo­ka­kult­tuu­ria on aina ole­mas­sa. Onko se sel­lais­ta, mis­tä itse pi­däm­me, on vain yksi näkö­kul­ma. Väi­tän, että joka maas­sa oman maan ruo­ka­kult­tuu­ris­ta kes­kus­tel­laan sekä myön­tei­seen että kiel­tei­seen sä­vyyn. Ehkä me suo­ma­lai­set olem­me mo­nia mui­ta ha­na­kam­pia ko­ros­ta­maan kiel­tei­siä asi­ois­ta.

Väite: Valmisruokateollisuus on ajanut alas ruokakulttuurimme.

Tot­ta on, että syöm­me kan­sain­vä­li­ses­ti aja­tel­len pal­jon val­mis­ruo­kia, mut­ta ihan itse olem­me va­lin­tam­me kau­pas­sa teh­neet. Tätä tosi­seik­kaa on mah­dol­lis­ta poh­tia vaik­ka­pa yh­teis­kun­nan, ar­vo­jen ja elä­män­ta­po­jen muut­tu­mi­sen näkö­kul­mas­ta.  Ja sil­ti vie­rail­le tar­jo­taan pa­ras­ta mah­dol­lis­ta, eikä sitä ar­kis­ta nä­län kar­kot­ta­jaa.

Väite: Suomalaiset ovat vieraantuneet luonnosta.

Jos mit­ta­puu­na on oman maan kult­tuu­ri vuo­si­kym­me­niä sit­ten, niin toki olem­me vie­raan­tu­neem­pia kuin en­nen. Mut­ta ver­rat­tu­na mo­neen muu­hun maa­han, olem­me yhä to­del­la lä­hel­lä luon­toa.  Suo­ma­lai­sis­ta moni mar­jas­taa, sie­nes­tää, ka­las­taa, hoi­taa puu­tar­haa, ke­rää yrt­te­jä ja met­säs­tää. Himo­har­ras­ta­jien mää­rä on toki ra­jal­li­nen, mut­ta oleel­lis­ta on, että sa­doil­la­tu­han­sil­la, jopa mil­joo­nil­la suo­ma­lai­sil­la, on omat kä­det kiin­ni luon­non an­ti­mis­sa.

Väite: Suomalainen ruoka ei maistu miltään!

Voi­si­ko olla niin, että maun puut­tu­mi­sen kri­ti­soi­jat kai­paa­vat jo­kai­seen ruo­kaan­sa chi­liä, wa­sa­bia tai cur­rya? Eikö pe­rin­tei­ses­tä ruis­lei­väs­tä, sal­mi­a­kis­ta, mar­jois­ta, riis­tas­ta ja po­ros­ta löy­dy vah­vo­ja aro­me­ja? Kri­ti­soi­jil­ta on myös ehkä jää­nyt huo­maa­mat­ta, että tääl­tä löy­tyy jopa pe­ru­noi­ta ja mui­ta mie­dom­pia maan an­ti­mia, joi­den ää­res­sä kan­sain­vä­li­set keit­ti­ö­mes­ta­rit kyy­ne­leh­ti­vät on­nes­ta.

Väite: Ei meillä ole mitään omaa!

Ai­van tot­ta, liha­pul­lat­kin ovat ruot­sa­lai­sia… pait­si että ne ovat myös turk­ki­lai­sia ja kreik­ka­lai­sia. Ita­li­a­lais­ten to­maat­ti on Ame­ri­kas­ta ja pas­ta idäs­tä. Ja­pa­ni­lai­nen sus­hi­kin lie­nee Ko­re­as­ta. Toki me voim­me kan­sain­vä­li­sen ruo­ka­vies­tin­täm­me pe­rus­taa mäm­mil­le ja kala­ku­kol­le, mut­ta miks­ei­vät ruot­sa­lai­set vas­taa­vas­ti pysy ha­pan­si­la­kas­saan?

Väite: Perinneruokia ei ainakaan pidä tarjota ulkomaalaiselle.

Il­man muu­ta pi­tää tar­joil­la, nii­tä huollella val­mis­tet­tu­ja, ai­to­ja ver­si­oi­ta. Ja oheen ta­ri­naa pit­käs­tä kyl­mäs­tä tal­ves­ta ja ly­hy­es­tä ke­säs­tä sekä ajas­ta, jol­loin ei ol­lut jää­kaap­pia eikä pa­kas­tin­ta. Kar­ja­lan­pii­ra­koi­den oheen voi liit­tää ta­ri­nan itä­ra­jam­me muo­vau­tu­mi­ses­ta, Kar­ja­lan eva­kois­ta ja so­tien­jäl­kei­sen Suo­men ruo­ka­kult­tuu­ri­ses­ta ke­hi­tyk­ses­tä.  Sekä ruo­ka että ta­ri­nat ovat vie­raal­le ek­soot­ti­sia ja mie­len­kiin­toi­sia.  Sil­tä va­ral­ta, että vie­ras ei kai­kes­ta tar­jot­ta­vas­ta pidä, on isän­näl­lä usei­ta tar­jot­ta­via ja itse­tun­toa vas­taan­ot­taa kiel­teis­tä­kin kom­men­toin­tia.

Väite: Kouluruoasta ei kannata puhua: se on pahaa ja ulkomaista eivätkä lapset sitä syö.

Vaik­ka kou­lu­ruo­kai­lun on­gel­mat oli­si­vat mitä ta­han­sa, se on sys­tee­mi­nä vail­la ver­taa. Säih­ket­tä ei him­men­nä edes se, että myös ruot­sa­lai­sil­la on vas­taa­van­lai­nen sys­tee­mi. Kou­lu­ruo­kai­lun his­to­ri­al­li­set läh­tö­koh­dat ja tä­män päi­vän kes­kus­te­lu kuu­lu­vat myös suo­ma­lai­sen kult­tuu­rin ta­ri­noi­hin, joi­ta vie­raat var­mas­ti mie­len­kiin­nol­la ja kun­ni­oi­tuk­sel­la kuun­te­le­vat.

Väite: Suomalaisille terveellinen syöminen on ajanut syömisen ilon ohi.

Kun vie­raal­le ker­ro­taan, kuin­ka meil­lä on teh­ty ra­vit­se­mus­tie­teel­lis­tä työ­tä sekä nä­län­hä­dän että lii­ka­li­ha­vuu­den tor­ju­mi­sek­si, saa maa­il­man huip­pua ole­va ra­vit­se­mus­o­saa­mi­nen pers­pek­tii­viä. Täs­sä ai­hees­sa on toki itse­i­ro­ni­suu­den­kin ai­nek­sia: ra­vit­se­mus­tie­tei­li­jöi­den on muun mu­as­sa pi­tä­nyt lyö­dä pöy­tään tut­ki­muk­sia ko­ti­mai­sis­ta mar­jois­ta, jot­ta itse ym­mär­täi­sim­me omien raa­ka-ai­nei­dem­me ar­von. Lii­an moni jät­tää syö­mät­tä ter­veel­li­syy­den huip­pua ole­via suo­ma­lai­sia pe­rus­raa­ka-ai­nei­ta.

Väite: On pötyä, että suomalainen ruoka olisi terveellistä.

Suo­ma­lai­sen ruo­an ar­vos­te­li­jat kri­ti­soi­vat sitä, että me suo­ma­lai­sen ruo­an puo­les­ta­pu­hu­jat väi­täm­me suo­ma­lais­ta ter­veel­li­sek­si.   Mut­ta me tie­däm­me! Se, että ruo­kam­me ei ab­so­luut­ti­ses­ti ole maa­il­man ai­noa ter­veel­li­nen ruo­ka, tai edes maa­il­man ter­veel­li­sin, ei estä mei­tä ke­hu­mas­ta sitä ter­veel­li­sek­si.

Näi­den ja mui­den pro­jek­tien kyl­ki­äi­se­nä tul­lei­den poh­din­to­jen pe­rus­teel­la tar­jo­an ulko­maa­lai­sel­le vie­raal­le tis­mal­leen sitä mitä en­nen­kin. Mut­ta nyt kes­kus­te­lu­ja sii­vit­tä­vät ta­ri­nat, mikä te­kee ruo­kai­lu­het­kis­tä en­tis­tä­kin in­ten­sii­vi­sem­män kult­tuu­ri­vaih­don het­ken.

Kir­joit­ta­ja: ETM Min­na Kantén

Lue li­sää ai­neis­tos­ta, jon­ka tar­koi­tuk­se­na on in­nos­taa kan­sain­vä­li­ses­sä työs­sä ole­via suo­ma­lai­sia pu­hu­maan suo­ma­lai­ses­ta ruo­as­ta:www.sre.fi/maku­pa­lo­ja



Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2011Kou­lu­lai­set ja opis­ke­li­jat16.12.2011