Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT osallistuu ruokaturvan kehittämiseen Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Kaksi hanketta on käynnissä ja uusia valmistellaan. Lisäksi MTT on suunnitellut Ulkoministeriön toimeksiannosta laajaa ruokaturvan kehittämisohjelmaa Itä- ja Länsi-Afrikkaan.
Kenian rehu-maitoketjussa terveysriskejä
MTT aloitti vuonna 2010 Keniassa Nairobin yliopiston kansanterveystieteen laitoksen kanssa kolme vuotta kestävän hankkeen, jonka tavoitteena on vahvistaa tutkimusosaamista rehu-maitoketjun turvallisuuden parantamiseksi. Yhteistyökumppani Suomessa on Elintarviketurvallisuusvirasto EVIRA.
Hankkeen taustalla ovat rehu-maitoketjuun liittyvät mahdolliset terveysriskit : maidon antibioottijäämät ja hometoksiinit, joita on tavattu eläinten rehuissa, ruokamaississa ja maidossa.
Keniassa maito ja maissi ovat keskeisiä ravintoaineita. Pääosa maidosta ja maissista tuotetaan pientiloilla ja yli 80 % maidosta markkinoidaan suoraan kuluttajille ilman meijerikäsittelyä.
Rehujen ja maidon laadunvalvonta on heikosti organisoitu laatustandardeista huolimatta. Myöskään antibioottien käyttöä lehmien lääkinnässä ei valvota riittävästi. Antibioottijäämien ja aflatoksiinin esiintyminen maidossa on siten yleistä. Rehuista ja maissista on löydetty suuria hometoksiinien pitoisuuksia ja kotieläinten ja ihmisten altistus näille myrkyille on jatkuvaa.
Ilmastonmuutoksen arvellaan pahentavan tilannetta. Maidon pastörointi tai keittäminen inaktivoivat antibiootit ja toksiinit vain osittain. Akuutti ruokaperäinen aflatoksiini-myrkytys on aiheuttanut Keniassa satoja kuolemantapauksia 2000-luvulla.
Hankkeen tavoitteena on perustaa Nairobin yliopistoon nykyaikainen tutkimus- ja valvontalaboratorio mykotoksiinien ja antibioottijäämien tutkimista ja seurantaa varten sekä kouluttaa laboratoriossa tarvittava henkilökunta. Hankkeessa selvitetään kyseisten vierasaineiden esiintymistä Kenian rehu-maitoketjussa ja arvioidaan niistä aiheutuvat terveysriskit. Peruskartoitus tehdään n. 540 kotitaloudessa /maatilalla kahdella alueella, joissa aflatoksiinimyrkytyksiä on esiintynyt. Samalla laaditaan strategioita hometoksiiniriskien vähentämiseksi.
Andien ja Amazonian väestön ravitsemustilaa kohennetaan
MTT ja Perun maatalousyliopisto La Molina aloittivat vuonna 2010 kolme vuotta kestävän koulutus- ja tutkimushankkeen. Sen tavoitteena on parantaa La Molinan tutkijoiden ja opettajien taitoja selvittää Andien ja Amazonian alueiden alkuperäisten ravintokasvien ominaisuuksia ja käyttöä Perun väestön ravitsemuksen ja terveyden edistämisessä. Hankkeessa koulutetaan La Molinan opettajia ja tutkijoita, hankitaan laitokseen uusia tutkimuslaitteita, tutkitaan kasvien bioaktiivisia yhdisteitä ja tehdään tuotekehitystä Perun elintarvikeyritysten kanssa.
Andien ja Amazonian alueiden väestön perinteinen ruokavalio koostuu pääasiassa juureksista, hedelmistä ja viljakasveista, kun taas eläinvalkuaisen ja rasvojen käyttö on niukkaa. Nykyään paikallisen väestön ruokavalio on hyvin länsimainen ja alkuperäisten ravintokasvien viljely ja käyttö on vähentynyt.
Peruna, tomaatti ja erilaiset pavut ovat peräisin Perun Andien alueelta, mutta Andeilla viljellään myös monia muita viljakasveja, kuten kinuaa, kaniwaa ja kiwichaa. Näiden alkuperäiskasvien ravintoarvo on korkea ja niissä on runsaasti vitamiineja ja flavonoideja, joilla on monia potentiaalisia terveysvaikutuksia. Ne eivät sisällä gluteenia ja sopivat siten myös keliaakikoille.
Etelä-Amerikan ja erityisesti Andien alueen väestöstä suuri osa asuu erittäin köyhissä olosuhteissa ja ravitsemukseen liittyvät puutostilat, kuten proteiini-energia-aliravitsemus, raudanpuutosanemia, struuma ja A-vitamiinin puutostila ovat yleisiä ravitsemuksellisia ongelmia.
Myös lapsikuolleisuus on näissä maissa yleistä, koska lasten ravitsemustila on huono. Jopa 40 % alle viisivuotiaista maaseudun lapsista kärsii aliravitsemuksesta.
Lisäksi nykyajan krooniset kansantaudit, kuten lihavuus, kakkostyypin diabetes ja sydäntaudit ovat lisääntyneet. Näiden tautien esiintyvyyden kasvu johtuu osittain ruokavaliossa tapahtuneista muutoksista.
Viime vuosina alkuperäiset ravintokasvit on kuitenkin löydetty uudelleen ja niiden asema ja arvostus ovat muuttumassa potentiaalisten terveysvaikutusten vuoksi. Myös kansalliset ja kansainväliset elintarvikeyritykset ovat kiinnostuneet alkuperäiskasvien käytöstä terveysvaikutteisten elintarvikkeiden raaka-aineina.
Ruokaturvaohjelma Itä-ja Länsi-Afrikkaan
Ruokaturvaohjelman tavoitteena on edistää ruoantuotannon edellytyksiä ja ruoan saatavuutta ja turvallisuutta sekä väestön ravitsemustilaa tutkimuksen ja koulutuksen avulla. Kohdemaita ovat Benin, Ghana, Kamerun, Kenia, Mali, Senegal ja Uganda.
Ohjelmassa tutkitaan ja kehitetään ruokaturvaan vaikuttavia tekijöitä, kuten karjanjalostusta, ilmastonmuutoksen vaikutuksia pienviljelijöiden toimeentuloon, miten ruokavaliota voidaan monipuolistaa ja hometoksiinien terveysriskejä vähentää sekä IT-teknologian käyttöä elintarvikkeiden ja niiden raaka-aineiden markkinoinnissa.
Ohjelma toteutetaan Afrikassa neljän kansainvälisen tutkimuslaitoksen (Bioversity International, ICRAF, IFPRI, ILRI) ja paikallisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten avustuksella. Suomalaista asiantuntemusta antavat Helsingin yliopisto, Hämeen ammattikorkeakoulu ja MTT, joka myös koordinoi ohjelman. Vuonna 2011 aloitettu ohjelma kestää vuoden 2015 loppuun asti.
Kirjoittaja:
Professori Hannu Korhonen
MTT Biotekniikka ja elintarviketutkimus
Kirjoittaja on Kenian ja Perun hankkeen koordinaattori ja ruokaturvaohjelman johtaja.
Suomi on lisännyt maaseudun kehittämiseen, maatalouden tukemiseen ja ruokaturvan edistämiseen suunnattua kehitysapua huomattavasti vuodesta 2006 lähtien. Vuonna 2010 maataloussektorille jaettu kehitysapu oli n. 80 miljoonaa euroa eli n. 10 % koko kehitysavun määrästä.
Lähde: Maatalouden ja ruokaturvan kehityspoliittinen linjaus, Ulkoasiainministeriö 2010
Ravitsemuskatsaus 2-2011Koululaiset ja opiskelijat16.12.2011