Elintavat ja elintarvikevalinnat liittyvät itsenäisesti painonhallintaan

Pai­non­nou­sun eh­käi­sy on otet­tu maa­il­man­laa­jui­ses­ti ensi­si­jai­sek­si kei­nok­si tais­tel­la yleis­ty­vää li­ha­vuut­ta vas­taan. Kos­ka ai­kuis­ten pai­nol­la on tai­pu­mus­ta nous­ta noin puo­li ki­loa vuo­des­sa, pai­non­nou­sun syi­tä on han­ka­la huo­ma­ta.

Pai­non­hal­lin­ta­ohje ”syö vä­hem­män, lii­ku enem­män” osoit­tau­tui ame­rik­ka­lai­ses­sa tut­ki­muk­ses­sa lii­an yk­sin­ker­tai­sek­si. Elin­ta­voil­la ja elin­tar­vi­ke­va­lin­noil­la on it­se­näi­siä vai­ku­tuk­sia pai­non­nou­suun.

Ruokavalio on mutkikas kokonaisuus

Tu­lok­set joh­dat­ta­vat poh­ti­maan en­nen kaik­kea ra­vin­non laa­tua. Ei ole sama, mis­tä ener­gia tu­lee.

Ener­gi­a­mää­rän li­säk­si pai­non­hal­lin­taan vai­kut­ti se, mi­ten tiet­ty­jen elin­tar­vik­kei­den käyt­tö liit­tyy ruo­kai­lu­käyt­täy­ty­mi­seen, mui­den ruo­kien va­lin­taan ja kyl­läi­syy­teen.

Pai­non­hal­lin­nan kan­nal­ta rat­kai­se­vaa ei­vät ol­leet­kaan elin­tar­vik­keen ras­vai­suus, ener­gi­an run­saus tai li­sä­tyn so­ke­rin mää­rä, vaan useim­mat pai­non­nou­suun liit­ty­vät elin­tar­vik­keet si­säl­si­vät pal­jon tärk­ke­lys­tä ja raf­fi­noi­tu­ja hii­li­hyd­raat­te­ja.

Vah­vim­min pai­non­nou­suun liit­tyi pe­ru­na­tuot­tei­den, eten­kin pe­ru­na­las­tu­jen, run­sas käyt­tö. Ma­kei­set, jäl­ki­ruo­at ja vähä­kui­tui­set vil­ja­tuot­teet vai­kut­ti­vat pai­noon sa­man­kal­tai­ses­ti, vaik­ka osas­sa on li­sät­tyä so­ke­ria ja toi­sis­sa run­saas­ti tärk­ke­lys­tä.

Tut­ki­jat ei­vät löy­tä­neet eroa ras­vat­to­mien tai run­sas­ras­vais­ten mai­to­val­mis­tei­den vä­lil­lä. Päh­ki­nöi­den syö­mi­nen vä­hen­si yli­pai­non ris­kiä. Jo­gur­tin pai­non­nou­sul­ta suo­jaa­va me­ka­nis­mi on epä­sel­vä, mut­ta tut­ki­jat epäi­li­vät sen liit­ty­vän suo­lis­to­bak­tee­rei­hin tai täs­sä tut­ki­muk­ses­sa sel­vit­tä­mät­tä jää­nee­seen te­ki­jään, joka liit­tyy jo­gur­tin käyt­töön.

Ravinnosta pitäisi tietää enemmän

Tut­ki­muk­ses­sa oli mu­ka­na lä­hes sata­tu­hat­ta ame­rik­ka­lais­ta nais­ta ja lä­hes 23 000 mies­tä. Tut­kit­ta­vien elin­ta­po­ja ja ruo­ka­va­li­o­ta seu­rat­tiin 12 tai 20 vuot­ta nel­jän vuo­den vä­lein ky­se­lyn avul­la.

Tu­le­vai­suu­des­sa li­ho­mi­sen hal­lin­taa tu­li­si tut­kia nä­län tun­teen, kyl­läi­syy­den, imey­ty­mi­sen, ai­neen­vaih­dun­nan ja ras­va­so­lu­jen kas­vun ja lii­ka­kas­vun näkö­kul­mas­ta ja sel­vit­tää myös ruo­an ra­ken­teen ja kä­sit­te­lyn vai­ku­tuk­sia. TL

Pai­no­si nou­see vuo­sien var­rel­la vä­hem­män,

Läh­de: Mozaffarian D, Hao T, Rimm EB,  Willett WC, and Hu FB: Changes in diet and lifestyle and longterm weight gain in women and men. N Engl J Med 2011;364:2392-404.

Elin­ta­vat ja elin­tar­vi­ke­va­lin­nat liit­ty­vät it­se­näi­ses­ti pai­non­hal­lin­taan

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2011Kou­lu­lai­set ja opis­ke­li­jat16.12.2011