Suomalaisten lasten uudistetut kasvukäyrät julkistettiin lokakuussa. Perinteiset pituus- ja painokäyrät saivat samalla rinnalleen myös aikuisväestön painon seurannasta tutut painoindeksit.
Samanaikaisesti lasten kasvukäyrien kanssa on uudistettu myös lasten päänympärysmittaa koskevat taulukot sekä laadittu lapsen syntymäkoon arviointiin tarvittavia työkaluja. Uudistustyöstä on vastannut Itä-Suomen yliopiston tutkijaryhmä professori Leo Dunkelin johdolla.
Lasten kasvun seurannan odotetaan tarkentuvan uudistettujen seurantatyökalujen myötä. Terveydenhuollossa uusia kasvuseurantatietoja päästään hyödyntämään sitä mukaa, kun kunnat päivittävät omia potilastietojärjestelmiään uusittujen tietojen osalta.
Nykylapset entistä pitempiä
Lääketieteen lisensiaatti, tutkija Antti Saari Itä-Suomen yliopistosta toteaa, että kasvukäyrien uudistustyölle oli selkeä tarve, sillä aikaisemmat pituus- ja painotaulukot perustuivat vuosina 1954-1972 syntyneiden lasten tietoihin.
– Nykylapset kasvavat kuitenkin aiempaa pitemmiksi, ja myös murrosikään liittyvän kasvupyrähdyksen tiedetään aikaistuneen. Lapsista kasvaa pitempiä aikuisia, minkä on ajateltu johtuvan siitä, että sairastavuus on vähentynyt ja ravitsemus parantunut, Saari kuvailee.
Kasvua arvioidaan suhteessa ikätovereihin
Neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa käytettävien, pituuteen ja painoon perustuvien kasvukäyrien avulla arvioidaan lasten kasvua suhteessa ikätovereihin. Tavoitteena on seuloa ne lapset, jotka ovat muihin samanikäisiin verrattuna poikkeuksellisen pitkiä tai lyhyitä. Oikein kohdistettujen jatkotutkimusten perusteella pystytään löytämään mahdolliset kasvuun vaikuttavat sairaudet.
Saaren mukaan vanhentuneet kasvukäyrät ovat johtaneet virhetulkintoihin.
– Koska lapset kasvavat nyt aiempaa pitemmiksi, vanhentuneilla käyrillä luokitellaan liikaa lapsia ylimittaisiksi. Toisaalta osa alimittaisista lapsista tulee virheellisesti luokitelluksi normaalipituisiksi, hän selventää.
Saaren mukaan myös reilun vuoden ikäisiä, etenkin rintaruokittuja lapsia luokitellaan vanhoilla käyrillä kohtuuttoman paljon alipainoisiksi, ja vanhempia on saatettu neuvoa liian herkästi antamaan enemmän tai energiatiheämpää ruokaa lapselle.
– Nykylapset kasvavat enemmän pituutta suhteessa painoon, ja etenkin rintaruokitut lapset kasvavat muita laihempina. Uudet käyrät huomioivat tämän, Saari kertoo.
Aineistona espoolaislasten kasvutiedot
Kasvukäyrien uudistustyössä käytettiin aineistona Espoon perusterveydenhuollosta kerättyä lasten kasvuaineistoa. Aineisto kattaa vuosina 1983-2008 Espoossa syntyneiden lasten kasvutiedot, ja se sisältää kaikkiaan noin 750 000 mittaustulosta.
Saaren mukaan Espoo edustaa väestöperimältään hyvin koko Suomen väestöä, sillä kaupunki on ollut 1950-luvulta lähtien muuttovoittoinen, ja sinne on muutettu kaikkialta Suomesta.
Uudistetut pituus- ja painokäyrät on laadittu aikaisempaan tapaan koko kasvukauden ajalle. Ne ulottuvat tytöillä syntymähetkestä 19. ikävuoteen ja pojilla 20. ikävuoteen saakka.
Painoindeksi käyttöön yli 2-vuotiailla
Pituuteen ja pituus-painoon perustuva kasvun seuranta säilyy edelleen ensisijaisena menetelmänä 0-2 –vuotiailla lapsilla. Sen sijaan yli 2-vuotiaiden kasvua on alettu uudistuksen myötä seurata myös aikuisväestössä jo pitkään käytetyn painoindeksin avulla.
– Painoindeksin käytöstä lasten kasvun seurannassa on paljon tutkimuksellista tietoa. Se mittaa hyvin lapsen liiallista painoa. Kun lapsi kerryttää elimistöönsä liikaa rasvaa, myös painoindeksi lähtee nousuun. Nämä korreloivat hyvin, Saari kertoo.
Muualla maailmassa painoindeksi on lähes yksinomaan käytössä oleva menetelmä lasten kasvun seurannassa. Myös siksi sen käyttöönotto oli Saaren mukaan perusteltua Suomessakin, jotta uusien kansainvälisten tutkimustietojen hyödyntäminen tehostuu.
Lasten painoindeksi vaatii muuntokertoimen
Painoindeksi lasketaan lapsille samalla tavalla kuin aikuisille eli jakamalla paino (kg) pituuden neliöllä (m2). Koska lapsen kehon koostumus vaihtelee eri ikävaiheissa, lapsuusiässä ei voida suoraan käyttää samoja ylipainon, lihavuuden ja alipainon rajoja kuin aikuisilla. Lapsen painoindeksi on ensin muunnettava aikuisiän painoindeksiä vastaavaksi joko laskennallisesti taulukoiden avulla tai käyrästöltä määrittämällä.
– Perinteistä pituus-painoa ja uutta painoindeksiä käytetään lasten kasvun seurannassa aluksi rinnakkain. Ajan mittaan painoindeksi vakiintunee kuitenkin yli 2-vuotiaiden lasten kasvun seurannassa yksinomaiseen käyttöön, Saari otaksuu.
Tulkintatyö helpottuu
Terveydenhoitajien työhön uudistetut kasvukäyrät ja lasten painoindeksi eivät ole tuoneet oleellisia muutoksia. Saaren arvion mukaan käyrien tulkintaan liittyvä työ on saattanut jopa jonkin verran helpottua.
– Kasvukäyrien tulkinta viivaimen kanssa jää nyt kokonaan pois. Valtaosan tulkintatyöstä tekevät käyrien taustalla olevat ohjelmat, ja tulokset tulevat suoraan tietokoneruudulle. Myös poikkeavan kasvun seulontaan liittyvät kriteerit liitetään osaksi sähköisiä järjestelmiä, Saari kertoo.
Lapsiperheiden elämään kasvukäyrien uudistukset eivät niin ikään ole tuomassa mullistuksia.
– Jos vanhemmille on aikaisemmin sanottu, että teillä on normaalipainoinen lapsi, niin aika vähän sellaista tulee tapahtumaan, että sama lapsi hyppäisi uudella käyrällä ylipainoiseksi, Saari selventää.
Kirjoittaja:
Krista Korpela-Kosonen
Viestintä Nutrimedia
www.kasvukayrat.fi
Uudistettuihin lasten kasvukäyriin ja lasten painoindeksiin voi tutustua Itä-Suomen yliopiston Kasvututkimus-ryhmän ylläpitämällä www.kasvukayrat.fi -verkkosivustolla. Sivustolla on mahdollisuus tarkastella 0-2 ja 1-20 –vuotiaiden tyttöjen ja poikien pituuskasvua ja painon kehitystä. Painoa voi seurata myös painoindeksin (BMI) avulla. Sivustolle on koottu tietoa lasten kasvun seurannasta sekä terveydenhuollon henkilöstön että lasten vanhempien käyttöön.
Ravitsemuskatsaus 2-2011Koululaiset ja opiskelijat16.12.2011