Opiskeluterveys yksissä kansissa

Kir­ja ”Opis­ke­lu­ter­veys” on en­sim­mäi­nen suo­men­kie­li­nen opis­ke­li­joi­den ter­veyt­tä kä­sit­te­le­vä oppi- ja käsi­kir­ja. Sen kir­joit­ta­mi­seen on osal­lis­tu­nut erit­täin laa­ja asi­an­tun­ti­jois­ta koos­tu­va jouk­ko, yh­teen­sä 117 eri alo­jen edus­ta­jaa. Kir­ja on tar­koi­tet­tu ter­vey­den­huol­to­hen­ki­lös­tön li­säk­si lä­hin­nä oppi­lai­tos­ten opet­ta­jil­le ja oh­jaa­jil­le, opis­ke­li­ja­jär­jes­töil­le ja päät­tä­jil­le.

Kirjan sisältö ja rakenne

Kir­jas­sa ku­va­taan laa­jas­ti opis­ke­li­ja­ter­vey­den­huol­lon jär­jes­tä­mis­tä, oh­jeis­tus­ta, kou­lu­tus­ta ja tut­ki­mus­ta. Sii­nä pai­not­tu­vat opis­ke­lu­ter­vey­den edis­tä­mi­sen sekä on­gel­mien var­hai­sen ha­vait­se­mi­sen ja puut­tu­mi­sen näkö­kul­ma. Nuor­ten ja nuor­ten ai­kuis­ten eri­tyis­piir­teet sekä heil­le so­vel­tu­vat hoi­to­käy­tän­nöt tuo­daan esiin.

Kir­jan si­säl­tö on ja­et­tu nel­jään osaan, joi­den pää­ot­sak­keet ovat:

  1. Elä­män­vai­heen haas­teet ja opis­ke­lu
  2. Opis­ke­lu­ter­vey­den­huol­lon ta­voit­teet, pal­ve­lut ja yh­teis­työ
  3. Opis­ke­lu­yh­tei­sö­jen hy­vin­voin­nin sekä opis­ke­li­joi­den ter­vey­den ja opis­ke­lu­ky­vyn edis­tä­mi­nen
  4. Opis­ke­li­joi­den ylei­set ja eri­tyi­set ter­veys­on­gel­mat

Tiivistä tietoa opiskeluruokailusta

Kir­jan kol­man­nes­sa osas­sa kä­si­tel­lään opis­ke­li­ja­ruo­kai­lua. Sii­nä käy­dään läpi toi­sen as­teen opis­ke­li­joi­den ate­ri­a­etu, nuor­ten ruo­ka­va­lin­nat ja ruo­kai­lu­ko­ke­muk­set, opis­ke­li­ja­ruo­kai­lun ja väli­pa­lo­jen mer­ki­tys hy­vin­voin­nin kan­nal­ta sekä opis­ke­li­ja­ruo­kai­lun ke­hit­tä­mi­nen. Ar­tik­ke­lin on kir­joit­ta­nut ope­tus­neu­vos Mar­jaa­na Man­ni­nen. Kir­jas­sa esi­tel­lään myös uu­dis­tet­tu kor­ke­a­kou­lu­ruo­kai­lun peri­aat­tei­ta kos­ke­va suo­si­tus.

Hy­vin suun­ni­tel­lut, oi­kein ajoi­te­tut ja mais­tu­vat ate­ri­at tu­ke­vat opis­ke­li­jan hy­vin­voin­tia ja vah­vis­ta­vat ter­veyt­tä edis­tä­viä ruo­kai­lu­tot­tu­muk­sia. Li­säk­si ruo­kai­lu ryt­mit­tää päi­vit­täis­tä opis­ke­lu­työ­tä ja on tär­keä yh­tei­söl­li­syyt­tä vah­vis­ta­va ta­pah­tu­ma.

Opiskelijoiden ruokatottumukset ja terveellisyysajattelu

Kol­man­nes­sa osi­os­sa on myös koos­te sii­tä, mitä tie­de­tään opis­ke­li­joi­den ruo­ka­tot­tu­muk­sis­ta, niis­sä ta­pah­tu­neis­ta muu­tok­sis­ta sekä yh­tey­des­tä ter­veel­li­syys­a­jat­te­luun. Koos­teen on kir­joit­ta­nut tut­ki­mus­joh­ta­ja Han­na Lagström. Ar­tik­ke­lin si­säl­tö pe­rus­tuu Yli­op­pi­lai­den ter­vey­den­hoi­to­sää­ti­ön tut­ki­muk­siin, jois­sa on kar­toi­tet­tu opis­ke­li­joi­den ter­veyt­tä ja elin­ta­po­ja nel­jän vuo­den vä­lein vuo­des­ta 2000 läh­tien. Seu­raa­va kar­toi­tus to­teu­te­taan vuon­na 2012.

Tut­ki­muk­sen mu­kaan yli­o­pis­to-opis­ke­li­joi­den ter­veys­tie­toi­suus oli li­sään­ty­nyt huo­mat­ta­vas­ti ai­em­paan ver­rat­tu­na. Vuon­na 2008 ter­veys­tie­toi­sim­pia oli­vat yli­o­pis­tos­sa opis­ke­le­vat nai­set (75 %) ja vä­hi­ten ter­veys­tie­toi­sia (va­jaat 40 %) am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lus­sa opis­ke­le­vat mie­het.

Kir­joit­ta­ja:
Do­sent­ti, FT, joh­ta­va tut­ki­ja
Pau­la Ha­ka­la

Ke­lan tut­ki­mus­o­sas­to

Läh­de: Kunt­tu K, Ko­mu­lai­nen A, Mak­ko­nen K, Pyn­nö­nen P (toim). Opis­ke­lu­ter­veys. Duodecim. Por­voo 2011, 331 si­vua.

Ra­vit­se­mus­tie­de-kir­jan kol­mas, uu­dis­tet­tu pai­nos il­mes­tyy hel­mi­kuus­sa 2012. Kus­tan­ta­ja on Duodecim.

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2011Kou­lu­lai­set ja opis­ke­li­jat16.12.2011