Kirja ”Opiskeluterveys” on ensimmäinen suomenkielinen opiskelijoiden terveyttä käsittelevä oppi- ja käsikirja. Sen kirjoittamiseen on osallistunut erittäin laaja asiantuntijoista koostuva joukko, yhteensä 117 eri alojen edustajaa. Kirja on tarkoitettu terveydenhuoltohenkilöstön lisäksi lähinnä oppilaitosten opettajille ja ohjaajille, opiskelijajärjestöille ja päättäjille.
Kirjan sisältö ja rakenne
Kirjassa kuvataan laajasti opiskelijaterveydenhuollon järjestämistä, ohjeistusta, koulutusta ja tutkimusta. Siinä painottuvat opiskeluterveyden edistämisen sekä ongelmien varhaisen havaitsemisen ja puuttumisen näkökulma. Nuorten ja nuorten aikuisten erityispiirteet sekä heille soveltuvat hoitokäytännöt tuodaan esiin.
Kirjan sisältö on jaettu neljään osaan, joiden pääotsakkeet ovat:
- Elämänvaiheen haasteet ja opiskelu
- Opiskeluterveydenhuollon tavoitteet, palvelut ja yhteistyö
- Opiskeluyhteisöjen hyvinvoinnin sekä opiskelijoiden terveyden ja opiskelukyvyn edistäminen
- Opiskelijoiden yleiset ja erityiset terveysongelmat
Tiivistä tietoa opiskeluruokailusta
Kirjan kolmannessa osassa käsitellään opiskelijaruokailua. Siinä käydään läpi toisen asteen opiskelijoiden ateriaetu, nuorten ruokavalinnat ja ruokailukokemukset, opiskelijaruokailun ja välipalojen merkitys hyvinvoinnin kannalta sekä opiskelijaruokailun kehittäminen. Artikkelin on kirjoittanut opetusneuvos Marjaana Manninen. Kirjassa esitellään myös uudistettu korkeakouluruokailun periaatteita koskeva suositus.
Hyvin suunnitellut, oikein ajoitetut ja maistuvat ateriat tukevat opiskelijan hyvinvointia ja vahvistavat terveyttä edistäviä ruokailutottumuksia. Lisäksi ruokailu rytmittää päivittäistä opiskelutyötä ja on tärkeä yhteisöllisyyttä vahvistava tapahtuma.
Opiskelijoiden ruokatottumukset ja terveellisyysajattelu
Kolmannessa osiossa on myös kooste siitä, mitä tiedetään opiskelijoiden ruokatottumuksista, niissä tapahtuneista muutoksista sekä yhteydestä terveellisyysajatteluun. Koosteen on kirjoittanut tutkimusjohtaja Hanna Lagström. Artikkelin sisältö perustuu Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön tutkimuksiin, joissa on kartoitettu opiskelijoiden terveyttä ja elintapoja neljän vuoden välein vuodesta 2000 lähtien. Seuraava kartoitus toteutetaan vuonna 2012.
Tutkimuksen mukaan yliopisto-opiskelijoiden terveystietoisuus oli lisääntynyt huomattavasti aiempaan verrattuna. Vuonna 2008 terveystietoisimpia olivat yliopistossa opiskelevat naiset (75 %) ja vähiten terveystietoisia (vajaat 40 %) ammattikorkeakoulussa opiskelevat miehet.
Kirjoittaja:
Dosentti, FT, johtava tutkija
Paula Hakala
Kelan tutkimusosasto
Lähde: Kunttu K, Komulainen A, Makkonen K, Pynnönen P (toim). Opiskeluterveys. Duodecim. Porvoo 2011, 331 sivua.
Ravitsemustiede-kirjan kolmas, uudistettu painos ilmestyy helmikuussa 2012. Kustantaja on Duodecim.
Ravitsemuskatsaus 2-2011Koululaiset ja opiskelijat16.12.2011