Uusi suositus korkeakouluruokailun periaatteiksi

Kor­ke­a­kou­lu­o­pis­ke­li­joi­den ruo­kai­lua tu­e­taan val­ti­on va­roin Ke­lan mak­sa­mal­la ate­ri­a­tu­el­la. Val­ti­o­neu­vos­ton ase­tuk­sen mu­kaan opis­ke­li­ja-ate­ri­an tu­lee täyt­tää laa­dul­taan ylei­set ter­vey­del­li­set ja ra­vit­se­muk­sel­li­set vaa­ti­muk­set. Opis­ke­li­ja­ruo­kai­lun ta­voit­tee­na on edis­tää opis­ke­li­joi­den hy­vää ra­vit­se­mus­ta ja ter­veyt­tä sekä opis­ke­lu­vi­reyt­tä ja -viih­ty­vyyt­tä.

Uusi suo­si­tus tar­ken­taa ate­ri­a­tu­kea kos­ke­vaa ase­tus­ta ver­rat­tu­na vuon­na 2008 an­net­tuun suo­si­tuk­seen. Toi­min­ta tu­lee so­peut­taa uu­den suo­si­tuk­sen mu­kai­sek­si 1.1.2013 men­nes­sä.

Suo­si­tus on tar­koi­tet­tu työ­vä­li­neek­si opis­ke­li­ja­ruo­kai­lus­ta vas­taa­vil­le ja tie­to­läh­teek­si opis­ke­li­joil­le. Se on laa­dit­tu, jot­ta ate­ri­a­tuen kri­tee­rit täyt­tä­vien ate­ri­oi­den suun­nit­te­lu ja to­teu­tus hel­pot­tui­si. Ate­ri­oi­den laa­tua ja tar­jon­taa ke­hit­tä­mäl­lä ha­lu­taan myös li­sä­tä opis­ke­li­ja­ruo­kai­lun suo­si­o­ta.

Mitä opiskelija-aterian tulee sisältää?

Opis­ke­li­joil­le tar­jot­ta­van ruo­an tu­lee olla moni­puo­lis­ta ja vaih­te­le­vaa si­ten, että ter­veel­li­syys, hyvä maku ja vir­kis­tä­vä vai­ku­tus yh­dis­ty­vät. Opis­ke­li­ja-ate­ri­an tu­lee kat­taa noin kol­man­nes päi­vit­täi­ses­tä ener­gi­an ja ra­vin­to­ai­nei­den tar­pees­ta. Huo­mi­o­ta tu­lee kiin­nit­tää eri­tyi­ses­ti ras­van laa­tuun ja suo­la­mää­rään.

Ate­ri­an tu­lee olla suo­si­tel­ta­vis­ta ruo­ka-ai­neis­ta koos­tu­va ate­ri­a­ko­ko­nai­suus, joka on mah­dol­lis­ta koos­taa use­al­la eri ta­val­la. Tar­jol­la tu­lee olla vä­hin­tään kak­si pe­rus­lou­nas­vaih­to­eh­toa. Nii­den li­säk­si voi­daan tar­jo­ta raa­ka-aine­kus­tan­nuk­sil­taan kal­liim­pi eri­kois­an­nos. Opis­ke­li­joil­le tu­lee ku­va­ta lau­tas­mal­liin pe­rus­tu­va mal­li­a­te­ria ja an­taa tar­vit­ta­es­sa oh­jaus­ta ruo­ka­va­lin­nois­sa.

Neuvoja myös hankintoihin

Mui­ta suo­si­tuk­ses­sa kä­si­tel­ty­jä ai­hei­ta ovat kas­vis- ja eri­tyis­ruo­ka­va­li­oi­den to­teu­tus, ruo­kien han­kin­ta, opis­ke­li­ja­ruo­kai­lun oh­jaus ja ke­hit­tä­mi­nen, ate­ri­oi­den val­von­ta ja ra­vit­se­mus­laa­dun ar­vi­oin­ti sekä ate­ri­a­pal­ve­lu­jen kil­pai­lu­tus.

Suo­si­tuk­ses­sa kä­si­tel­lään myös opis­ke­li­joi­den kan­nal­ta tär­kei­tä eri­tyis­ky­sy­myk­siä, ku­ten juo­mien va­lin­taa, ruo­kai­lu­ryt­miä, an­nos­ko­ko­ja ja pai­non­hal­lin­taa sekä D-vi­ta­mii­nin ja folaatin riit­tä­vän saan­nin tur­vaa­mis­ta.

Kir­joit­ta­ja:

Do­sent­ti, FT,
Joh­ta­va tut­ki­ja Pau­la Ha­ka­la
Ke­lan tut­ki­mus­o­sas­to

Ateriakokonaisuuden sisältö

Suo­si­tus on laa­dit­tu Ke­lan ja val­ti­on ra­vit­se­mus­neu­vot­te­lu­kun­nan yh­teis­työ­nä. Jul­kai­su löy­tyy seu­raa­vil­ta net­ti­sivuilta:

Pai­net­tua ver­si­o­ta voi ti­la­ta Ke­las­ta:
lo­ma­ke­va­ras­to@kela.fi

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2011Kou­lu­lai­set ja opis­ke­li­jat16.12.2011