Korkeakouluopiskelijoiden ruokailua tuetaan valtion varoin Kelan maksamalla ateriatuella. Valtioneuvoston asetuksen mukaan opiskelija-aterian tulee täyttää laadultaan yleiset terveydelliset ja ravitsemukselliset vaatimukset. Opiskelijaruokailun tavoitteena on edistää opiskelijoiden hyvää ravitsemusta ja terveyttä sekä opiskeluvireyttä ja -viihtyvyyttä.
Uusi suositus tarkentaa ateriatukea koskevaa asetusta verrattuna vuonna 2008 annettuun suositukseen. Toiminta tulee sopeuttaa uuden suosituksen mukaiseksi 1.1.2013 mennessä.
Suositus on tarkoitettu työvälineeksi opiskelijaruokailusta vastaaville ja tietolähteeksi opiskelijoille. Se on laadittu, jotta ateriatuen kriteerit täyttävien aterioiden suunnittelu ja toteutus helpottuisi. Aterioiden laatua ja tarjontaa kehittämällä halutaan myös lisätä opiskelijaruokailun suosiota.
Mitä opiskelija-aterian tulee sisältää?
Opiskelijoille tarjottavan ruoan tulee olla monipuolista ja vaihtelevaa siten, että terveellisyys, hyvä maku ja virkistävä vaikutus yhdistyvät. Opiskelija-aterian tulee kattaa noin kolmannes päivittäisestä energian ja ravintoaineiden tarpeesta. Huomiota tulee kiinnittää erityisesti rasvan laatuun ja suolamäärään.
Aterian tulee olla suositeltavista ruoka-aineista koostuva ateriakokonaisuus, joka on mahdollista koostaa usealla eri tavalla. Tarjolla tulee olla vähintään kaksi peruslounasvaihtoehtoa. Niiden lisäksi voidaan tarjota raaka-ainekustannuksiltaan kalliimpi erikoisannos. Opiskelijoille tulee kuvata lautasmalliin perustuva malliateria ja antaa tarvittaessa ohjausta ruokavalinnoissa.
Neuvoja myös hankintoihin
Muita suosituksessa käsiteltyjä aiheita ovat kasvis- ja erityisruokavalioiden toteutus, ruokien hankinta, opiskelijaruokailun ohjaus ja kehittäminen, aterioiden valvonta ja ravitsemuslaadun arviointi sekä ateriapalvelujen kilpailutus.
Suosituksessa käsitellään myös opiskelijoiden kannalta tärkeitä erityiskysymyksiä, kuten juomien valintaa, ruokailurytmiä, annoskokoja ja painonhallintaa sekä D-vitamiinin ja folaatin riittävän saannin turvaamista.
Kirjoittaja:
Dosentti, FT,
Johtava tutkija Paula Hakala
Kelan tutkimusosasto
Ateriakokonaisuuden sisältö
- Pääruoka: liha- kala- tai kasvisruoka (laatikko-, pata- tai keittoruoka, ruokaisa salaatti tms.)
- Pääruoan energialisäke: perunaa, ohraa, riisiä, pastaa tai viljasekoitetta (voi sisältyä pääruokaan)
- Muut aterianosat:
- vähintään yksi leipävaihtoehto, jossa runsaasti kuitua (≥ 6 g/100g) ja suolaa korkeintaan 0,7 %
- kasviöljypohjaista rasvalevitettä (rasvapitoisuus ≥ 60 %)
- rasvatonta maitoa tai piimää
- tuoreita kasviksia, tuoresalaattia, hedelmiä tai marjoja
- kasviöljypohjaista salaattikastiketta
Suositus on laadittu Kelan ja valtion ravitsemusneuvottelukunnan yhteistyönä. Julkaisu löytyy seuraavilta nettisivuilta:
Painettua versiota voi tilata Kelasta:
lomakevarasto@kela.fi