Ruisleipä, rasvainen kala ja mustikat tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä

Täys­jyvä­vil­ja, ras­vai­nen kala ja run­saas­ti poly­fe­no­le­ja si­säl­tä­vät kas­vik­set, he­del­mät ja mar­jat voi­vat aut­taa eh­käi­se­mään tyy­pin 2 di­a­be­tes­ta ja sy­dän- ja veri­suo­ni­tau­te­ja. Näin ol­len eten­kin ruis­ta, ras­vai­sia ka­lo­ja ja mus­tik­kaa voi­si­kin ti­tu­lee­ra­ta suo­ma­lai­sek­si su­per­ruo­ak­si. Nii­den ter­veys­vai­ku­tus­ten tut­ki­mus­näyt­tö lie­nee jopa vah­vem­paa kuin su­per­ruo­ka­na pe­rin­tei­ses­ti pi­det­ty­jen ek­soot­tis­ten hit­ti­tuot­tei­den, ku­ten goji-mar­jo­jen ja spirulina-le­vän.

Muutoksia rasva-aineenvaihdunnassa

Metabolomiikka on uu­deh­ko me­ne­tel­mä, jol­la voi­daan tut­kia koko­nais­val­tai­ses­ti pie­ni­mo­le­kyy­lis­ten ai­neen­vaih­dun­ta­tuot­tei­den ra­ken­net­ta ja toi­min­taa. Metabolomiikan ala­laji lipidomiikka mah­dol­lis­taa yli 300 ras­va­mo­le­kyy­lin tar­kas­te­lun. Sen avul­la saa­daan yk­si­tyis­koh­tais­ta tie­toa eli­mis­tön ras­va-ai­neen­vaih­dun­nas­ta.

Väi­tös­kir­ja­työs­sä sel­vi­tet­tiin täys­jyvä­vil­jan, ru­kiin, ka­lan ja mus­ti­koi­den käy­tön vai­ku­tuk­sia metaboliseen pro­fii­liin hen­ki­löil­lä, joil­la on suu­ren­tu­nut ris­ki sai­ras­tua tyy­pin 2 di­a­be­tek­seen sekä sy­dän- ja veri­suo­ni­tau­tei­hin.

Väi­tös­kir­ja koos­tui nel­jäs­tä 8–12 vii­kon mit­tai­ses­ta ra­vit­se­mus­in­ter­ven­ti­os­ta, jois­sa oli yh­teen­sä mu­ka­na noin 200 tut­ki­mus­hen­ki­löä. Väi­tös­kir­ja­työ osoit­ti, että metabolomiikka so­vel­tuu hy­vin ra­vit­se­mus­tie­teel­li­seen tut­ki­muk­seen ja an­taa ar­vo­kas­ta lisä­tie­toa pe­rin­teis­ten mit­taus­ten li­säk­si.

Tut­ki­muk­sis­sa ha­vait­tiin, että kor­ke­an in­su­lii­ni­vas­teen ai­heut­ta­vat vil­ja­tuot­teet, ku­ten veh­nä ja pe­ru­na, li­sää­vät tu­leh­duk­seen liit­ty­viä li­pi­de­jä see­ru­mis­sa, kun taas run­sas ras­vai­sen ka­lan käyt­tö vä­hen­tää usei­ta tu­leh­duk­seen ja in­su­lii­ni­re­sis­tens­siin liit­ty­viä li­pi­de­jä. Kun ruo­ka­va­lio si­säl­tää sekä täys­jyvä­vil­jaa, ras­vais­ta ka­laa että mus­ti­koi­ta, sen ai­heut­ta­mat muu­tok­set plas­man li­pi­di­pro­fii­lis­sa ovat yh­tey­des­sä myös pa­ran­tu­nee­seen glu­koo­si- ja in­su­lii­ni­ai­neen­vaih­dun­taan.

Ruisleipä painonhallinnassa

Työs­sä sel­vi­tet­tiin run­sas­kui­tui­sen ruis­lei­vän vai­ku­tuk­sia li­pi­dien li­säk­si myös noin 200 muu­hun ai­neen­vaih­dun­ta­tuot­tee­seen.  Run­sas­kui­tui­sen ruis­lei­vän naut­ti­mi­nen lii­tet­tiin mah­dol­li­ses­ti kyl­läi­syyt­tä pa­ran­ta­viin ai­neen­vaih­dun­ta­tuot­tei­siin, mikä tu­kee ai­em­paa tut­ki­mus­tie­toa ru­kiin hy­vis­tä kyl­läi­syys­vai­ku­tuk­sis­ta ja eduis­ta pai­non­hal­lin­nas­sa.

Yh­teen­ve­to­na voi­daan to­de­ta, että ruo­ka­va­li­on vil­ja­tuot­teet, kala ja mus­ti­kat vai­kut­ti­vat metaboliseen pro­fii­liin. Ne muut­ti­vat ha­pet­tu­mi­seen, tu­leh­duk­seen ja in­su­lii­ni­re­sis­tens­siin liit­ty­vien li­pi­dien pi­toi­suuk­sia, mikä puo­les­taan voi vai­kut­taa tyy­pin 2 di­a­be­tek­sen sekä sy­dän- ja veri­suo­tau­tien ris­kiin.

Kir­joit­ta­ja:
FT, Lail­lis­tet­tu ra­vit­se­mus­te­ra­peut­ti
Ma­ria Lan­ki­nen

Läh­de: Väi­tös 1.6.2011 Metabolomics in dietary interventions: Special emphasis on the effects of grain products and fish on lipidomic profile. Itä-Suo­men yli­o­pis­to.

Mus­tik­ka - Suo­ma­lai­nen su­per­ruo­ka

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2011Kou­lu­lai­set ja opis­ke­li­jat16.12.2011