Täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset, hedelmät ja marjat voivat auttaa ehkäisemään tyypin 2 diabetesta ja sydän- ja verisuonitauteja. Näin ollen etenkin ruista, rasvaisia kaloja ja mustikkaa voisikin tituleerata suomalaiseksi superruoaksi. Niiden terveysvaikutusten tutkimusnäyttö lienee jopa vahvempaa kuin superruokana perinteisesti pidettyjen eksoottisten hittituotteiden, kuten goji-marjojen ja spirulina-levän.
Muutoksia rasva-aineenvaihdunnassa
Metabolomiikka on uudehko menetelmä, jolla voidaan tutkia kokonaisvaltaisesti pienimolekyylisten aineenvaihduntatuotteiden rakennetta ja toimintaa. Metabolomiikan alalaji lipidomiikka mahdollistaa yli 300 rasvamolekyylin tarkastelun. Sen avulla saadaan yksityiskohtaista tietoa elimistön rasva-aineenvaihdunnasta.
Väitöskirjatyössä selvitettiin täysjyväviljan, rukiin, kalan ja mustikoiden käytön vaikutuksia metaboliseen profiiliin henkilöillä, joilla on suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.
Väitöskirja koostui neljästä 8–12 viikon mittaisesta ravitsemusinterventiosta, joissa oli yhteensä mukana noin 200 tutkimushenkilöä. Väitöskirjatyö osoitti, että metabolomiikka soveltuu hyvin ravitsemustieteelliseen tutkimukseen ja antaa arvokasta lisätietoa perinteisten mittausten lisäksi.
Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vehnä ja peruna, lisäävät tulehdukseen liittyviä lipidejä seerumissa, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähentää useita tulehdukseen ja insuliiniresistenssiin liittyviä lipidejä. Kun ruokavalio sisältää sekä täysjyväviljaa, rasvaista kalaa että mustikoita, sen aiheuttamat muutokset plasman lipidiprofiilissa ovat yhteydessä myös parantuneeseen glukoosi- ja insuliiniaineenvaihduntaan.
Ruisleipä painonhallinnassa
Työssä selvitettiin runsaskuituisen ruisleivän vaikutuksia lipidien lisäksi myös noin 200 muuhun aineenvaihduntatuotteeseen. Runsaskuituisen ruisleivän nauttiminen liitettiin mahdollisesti kylläisyyttä parantaviin aineenvaihduntatuotteisiin, mikä tukee aiempaa tutkimustietoa rukiin hyvistä kylläisyysvaikutuksista ja eduista painonhallinnassa.
Yhteenvetona voidaan todeta, että ruokavalion viljatuotteet, kala ja mustikat vaikuttivat metaboliseen profiiliin. Ne muuttivat hapettumiseen, tulehdukseen ja insuliiniresistenssiin liittyvien lipidien pitoisuuksia, mikä puolestaan voi vaikuttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuotautien riskiin.
Kirjoittaja:
FT, Laillistettu ravitsemusterapeutti
Maria Lankinen
Lähde: Väitös 1.6.2011 Metabolomics in dietary interventions: Special emphasis on the effects of grain products and fish on lipidomic profile. Itä-Suomen yliopisto.
Ravitsemuskatsaus 2-2011Koululaiset ja opiskelijat16.12.2011