Työllä on keskeinen asema useimpien suomalaisten elämässä, ja työaikaisella aterioinnilla on suuri vaikutus työntekijöiden työkykyyn, terveyteen ja hyvinvointiin. Suomalaiset työntekijät lounastavat henkilöstöravintolassa tai nauttimalla omia eväitä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella tehdyn väitöskirjan tavoitteena oli selvittää erilaisten sosiodemografisten, sosioekonomisten ja työolotekijöiden yhteyttä työaikaiseen ateriointiin suomalaisilla työntekijöillä. Lisäksi selvitettiin työaikaisen aterioinnin yhteyttä ruokavalion laatuun.
Väitöskirjassa käytettiin neljää poikkileikkausaineistoa, jotka perustuivat erilaisiin väestötutkimuksiin (Aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys -tutkimus, Finravinto 2002 -tutkimus ja Työ ja terveys Suomessa -tutkimus). Tutkimusaineisto koostui 19–64-vuotiaista työelämässä olevista suomalaisista. Tutkimustiedot on kerätty kyselylomakkeilla, ravintohaastattelulla ja puhelinhaastattelulla.
Ketkä käyttävät ja ketkä eivät käytä?
Väitöskirjan mukaan henkilöstöravintolan käytön mahdollisuus oli keskeinen työpaikkalounaan käyttöön yhteydessä oleva tekijä. Henkilöstöravintolassa syöminen oli mahdollista seitsemälle kymmenestä työssä olevasta naisesta ja kuudelle kymmenestä miehestä. Parhaat mahdollisuudet henkilöstöravintolan käyttöön oli korkeimmin koulutetuilla työntekijöillä ja korkeammassa ammattiasemassa olevilla sekä suuremmilla työpaikoilla työskentelevillä. Asuinpaikka oli myös henkilöstöravintolan käyttöön yhteydessä oleva tekijä.
Jos työntekijällä oli mahdollisuus lounastaa henkilöstöravintolassa, noin joka toinen käytti mahdollisuuden hyväkseen. Korkeammassa sosioekonomisessa asemassa olevat työntekijät kävivät henkilöstöravintolassa useammin kuin alemmassa asemassa olevat, silloinkin kun mahdollisuudet ravintolan käyttöön olivat yhtäläiset. Lisäksi pääkaupunkiseudulla asuvat naiset söivät henkilöstöravintolassa säännöllisemmin kuin muualla Suomessa asuvat naistyöntekijät.
Henkilöstöravintola ja ravitsemus
Henkilöstöravintolassa syöminen oli yhteydessä runsaampaan kasvisten, kasvisruokien ja kalaruokien käyttöön. Henkilöstöravintolassa lounastaminen voi ohjata ruoan valintaa ja edistää väestön parempia ruokatottumuksia. Joukkoruokailun resurssien turvaaminen on siten kustannustehokas tapa edistää kansanterveyttä.
Henkilöstöravintolan käytön mahdollisuutta tulee edistää erityisesti matalammissa sosioekonomisissa väestöryhmissä. Työnantajat, työntekijät ja työmarkkinajärjestöt ovat ruokapalveluiden ohella keskeisessä asemassa mietittäessä keinoja lisätä joukkoruokailun ja ruokapalvelujen käytön mahdollisuutta ja käyttöä.
Kirjoittaja:
ETM, väit. Susanna Raulio
Lähde: Väitös 18.11.2011 Lunch eating patterns during working hours and their social and work-related determinants. Study of Finnish employees. THL Research 68/2011. Helsinki.
Ravitsemuskatsaus 2-2011Koululaiset ja opiskelijat16.12.2011