Bakteerien sitoutumista estävä antiadheesioterapia voi tarjota uusia mahdollisuuksia tartuntatautien ehkäisyyn. Proviisori Marko Toivasen väitöstutkimuksessa saatiin selville useita aiemmin tuntemattomia lähteitä maidosta ja marjoista molekyyleille, jotka vaikuttavat aivokalvontulehdusta, verenmyrkytystä ja hengitystieinfektioita aiheuttavien bakteerien sitoutumiseen. Tutkimus tehtiin yhteistyössä marja- ja elintarviketeollisuuden kanssa. Tulokset voivat hyödyttää lääke- ja elintarvikekehitystä.
Estetään bakteerin sitoutuminen limakalvolle
Monet infektiotaudit saavat alkunsa bakteerien sitoutumisella isännän limakalvoille. Sitoutumista voidaan estää antiadhesiivisilla aineilla. Bakteerien sitoutumisen estäminen voi vähentää myös kantajien määrää väestössä ja bakteeri-infektioiden yleisyyttä. Näin antiadhesiivisilla aineilla voisi olla mahdollista ehkäistä infektiosairauksia. Tämä on tärkeää, koska tehokkaiden rokotteiden puuttuessa ja antibioottiresistenssin lisääntyessä tarvitaan uusia menetelmiä infektioiden ehkäisyyn ja hoitoon.
Aivokalvontulehdusta ja verenmyrkytystä aiheuttava Neisseria meningitidis -bakteeri sitoutuu kohdesoluihinsa tarttumista välittävien ottimien, pilusten, avulla. Pilusten sitoutuminen malliaineena käytettyyn tyroglobuliiniin estyi kuoppalevysitoutumiskokeessa selkeästi äidinmaidon neutraaleilla ja lehmänmaidon happamilla oligosakkarideilla.
N. meningitidis -bakteeri sekä aivokalvontulehduksia ja hengitysteiden infektioita aiheuttavat bakteerit (Streptococcus pneumoniae, Streptococcus agalactiae ja Streptococcus suis) sitoutuivat kuoppalevykokeissa etenkin Vaccinium-suvun marjojen ja marjamehujen fraktioihin. Vaccinium-suvun marjoja ovat karpalo, puolukka ja mustikka. Aktiivisimmat fraktiot sisälsivät fenolisia yhdisteitä.
Maitoa ja mustikan sukulaisia
Tulokset viittaavat siihen, että äidinmaidon neutraaleilla ja lehmänmaidon happamilla oligosakkarideilla voisi olla merkitystä funktionaalisten elintarvikkeiden tai lääkkeiden kehityksessä meningokokki-infektioita vastaan. Lisäksi marjapohjainen aines, etenkin Vaccinium-suvun marjoista, saattaa kyetä estämään N. meningitidis, S. pneumoniae, S. agalactiae ja S. suis –bakteerien tarttumista limakalvosoluihin. Tarvitaan kuitenkin kliinisiä kokeita varmentamaan näiden in vitro –kokeiden tulokset.
Lähde: www.uef.fi/vaitostiedotteet
Proviisori Marko Toivasen väitös 18.3.2011: Antiadhesive molecules in milk and berries against respiratory pathogens, Itä-Suomen yliopiston Terveystieteiden tiedekunta.
Ravitsemuskatsaus 2-2011Koululaiset ja opiskelijat16.12.2011