Marjoista ja maidosta apua infektioden torjuntaan

Bak­tee­rien si­tou­tu­mis­ta es­tä­vä anti­ad­hee­si­o­te­ra­pia voi tar­jo­ta uu­sia mah­dol­li­suuk­sia tar­tun­ta­tau­tien eh­käi­syyn. Pro­vii­so­ri Mar­ko Toi­va­sen väi­tös­tut­ki­muk­ses­sa saa­tiin sel­vil­le usei­ta ai­em­min tun­te­mat­to­mia läh­tei­tä mai­dos­ta ja mar­jois­ta mo­le­kyy­leil­le, jot­ka vai­kut­ta­vat aivo­kal­von­tu­leh­dus­ta, ve­ren­myr­ky­tys­tä ja hen­gi­tys­tie­in­fek­ti­oi­ta ai­heut­ta­vien bak­tee­rien si­tou­tu­mi­seen. Tut­ki­mus teh­tiin yh­teis­työs­sä mar­ja- ja elin­tar­vi­ke­te­ol­li­suu­den kans­sa. Tu­lok­set voi­vat hyö­dyt­tää lää­ke- ja elin­tar­vi­ke­ke­hi­tys­tä.

Estetään bakteerin sitoutuminen limakalvolle

Mo­net in­fek­ti­o­tau­dit saa­vat al­kun­sa bak­tee­rien si­tou­tu­mi­sel­la isän­nän lima­kal­voil­le. Si­tou­tu­mis­ta voi­daan es­tää antiadhesiivisilla ai­neil­la. Bak­tee­rien si­tou­tu­mi­sen es­tä­mi­nen voi vä­hen­tää myös kan­ta­jien mää­rää vä­es­tös­sä ja bak­tee­ri-in­fek­ti­oi­den ylei­syyt­tä. Näin antiadhesiivisilla ai­neil­la voi­si olla mah­dol­lis­ta eh­käis­tä in­fek­ti­o­sai­rauk­sia. Tämä on tär­ke­ää, kos­ka te­hok­kai­den ro­kot­tei­den puut­tu­es­sa ja anti­bi­oot­ti­re­sis­tens­sin li­sään­ty­es­sä tar­vi­taan uu­sia me­ne­tel­miä in­fek­ti­oi­den eh­käi­syyn ja hoi­toon.

Aivo­kal­von­tu­leh­dus­ta ja ve­ren­myr­ky­tys­tä ai­heut­ta­va Neisseria meningitidis -bak­tee­ri si­tou­tuu koh­de­so­lui­hin­sa tart­tu­mis­ta vä­lit­tä­vien ot­ti­mien, pilusten, avul­la. Pilusten si­tou­tu­mi­nen mal­li­ai­nee­na käy­tet­tyyn tyroglobuliiniin es­tyi kuop­pa­levy­si­tou­tu­mis­ko­kees­sa sel­ke­äs­ti äi­din­mai­don neut­raa­leil­la ja leh­män­mai­don hap­pa­mil­la oligosakkarideilla.

N. meningitidis -bak­tee­ri sekä aivo­kal­von­tu­leh­duk­sia ja hen­gi­tys­tei­den in­fek­ti­oi­ta ai­heut­ta­vat bak­tee­rit (Streptococcus pneumoniae, Streptococcus agalactiae ja Streptococcus suis) si­tou­tui­vat kuop­pa­levy­ko­keis­sa eten­kin Vaccinium-su­vun mar­jo­jen ja mar­ja­me­hu­jen frak­ti­oi­hin. Vaccinium-su­vun mar­jo­ja ovat kar­pa­lo, puo­luk­ka ja mus­tik­ka. Ak­tii­vi­sim­mat frak­ti­ot si­säl­si­vät fenolisia yh­dis­tei­tä.

Maitoa ja mustikan sukulaisia

Tu­lok­set viit­taa­vat sii­hen, että äi­din­mai­don neut­raa­leil­la ja leh­män­mai­don hap­pa­mil­la oligosakkarideilla voi­si olla mer­ki­tys­tä funk­ti­o­naa­lis­ten elin­tar­vik­kei­den tai lääk­kei­den ke­hi­tyk­ses­sä meningokokki-in­fek­ti­oi­ta vas­taan. Li­säk­si mar­ja­poh­jai­nen ai­nes, eten­kin Vaccinium-su­vun mar­jois­ta, saat­taa ky­e­tä es­tä­mään N. meningitidis, S. pneumoniae, S. agalactiae ja S. suis –bak­tee­rien tart­tu­mis­ta lima­kal­vo­so­lui­hin. Tar­vi­taan kui­ten­kin klii­ni­siä ko­kei­ta var­men­ta­maan näi­den in vitro –ko­kei­den tu­lok­set.

Läh­de: www.uef.fi/vaitostiedotteet

Pro­vii­so­ri Mar­ko Toi­va­sen väi­tös 18.3.2011: Antiadhesive molecules in milk and berries against respiratory pathogens, Itä-Suo­men yli­o­pis­ton Ter­veys­tie­tei­den tie­de­kun­ta.

Mar­jois­ta ja mai­dos­ta apua infektioden tor­jun­taan

Ra­vit­se­mus­kat­saus 2-2011Kou­lu­lai­set ja opis­ke­li­jat16.12.2011