Lukijalle
40-vuotias Ravitsemuskatsaus on uudistunut – tänä vuonna lehdestä julkaistaan neljä numeroa aiemman kahden sijaan. Laajuus pysyy kuitenkin samana: nyt kaksi lehteä vastaa aiempien lehtien yhtä numeroa. Tervetuloa lukijaksi! Jos haluat tiedon lehden julkaisusta, lähetä viesti osoitteeseen info@maitojaterveys.fi.
Myös lehden toimituskunnassa on muutoksia. Jo vuodesta 1987 mukana ollut emeritusprofessori Antti Aro jättäytyi pois ja mukaan tuli ravitsemustieteen dosentti Liisa Valsta Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksesta. Suurkiitokset Antille koko toimituskunnan puolesta ja lämpimästi tervetuloa mukaan lehden tekoon Liisa!
Syöminen ei ole joko-tai vaan sekä-että
Keskusteluissa sosiaalisessa mediassa ja lehtien palstoilla suomalaisia ravitsemussuosituksia on kritisoitu ja toisaalta Kanadan uudistettuja, tuoreita suosituksia on esitetty harhaanjohtavasti otsikoiden ja sisällöltään. Kuten Finravinto 2017 -tutkimus paljastaa, vain harva suomalainen aikuinen syö suositusten mukaan (Lue juttu). Kanadan suosituksissa on, vastoin monen harhaluuloa, mukana maito ja maitovalmisteet. Kanadassa on haasteena sokeroitujen virvoitusjuomien käyttö ruokajuomana, jota nyt yritetään kitkeä pois – maito ei siellä ole perinteisesti kuulunutkaan ruokajuomaksi (Lue juttu).
Ei ole tarkoituksenmukaista tehdä keinotekoisia jakoja ”lihansyöjiin” ja ”kasvissyöjiin”, vaan jo kasvisten, hedelmien ja/tai marjojen lisääminen joka aterialle lautasmallin mukaisesti veisi suuntaa kohti suositeltavampaa, monipuolisempaa ja ilmastollekin parempaa ruokavaliota. Joukkoruokailussakin päästäisiin paljon pidemmälle (ja on päästykin) tarjoamalla vaihtelua ja vaihtoehtoja vapaasti valittaviksi rajoitusten ja pakottamisen sijaan.
Kasviksiahan ei ole pakko syödä vain raakoina vaan niitä kannattaa myös lisätä kypsennettäviin ruokiin, jolloin automaattisesti esim. lihan määrä lautasella olisi pienempi. Ihan tavalliset, edulliset, kotimaiset sipulit, porkkana, lanttu, punajuuri, palsternakka ja juuriselleri sopivat moneen ruokaan ja antavat lisää makua ja vaihtelua niin perinteisiin suomalaisiin kuin eksoottisempiinkin ruokiin. Toivoisin, että joko-tai -keskustelusta siirryttäisiin sekä-että -keskusteluun.
Hyvää ja maukasta kevättä, antoisia lukuhetkiä!
Pasilassa 9.4.2019
Katariina Lallukka

Lautasmalli ohjaa hyvään syömiseen. Tämän lehden kansikuvasta voi katsoa mallia, vinkkaa Katariina Lallukka