Lukijalle

40-vuo­ti­as Ra­vit­se­mus­kat­saus on uu­dis­tu­nut – tänä vuon­na leh­des­tä jul­kais­taan nel­jä nu­me­roa ai­em­man kah­den si­jaan. Laa­juus py­syy kui­ten­kin sa­ma­na: nyt kak­si leh­teä vas­taa ai­em­pien leh­tien yhtä nu­me­roa. Ter­ve­tu­loa lu­ki­jak­si! Jos ha­lu­at tie­don leh­den jul­kai­sus­ta, lä­he­tä vies­ti osoit­tee­seen info@mai­to­ja­ter­veys.fi.

Myös leh­den toi­mi­tus­kun­nas­sa on muu­tok­sia. Jo vuo­des­ta 1987 mu­ka­na ol­lut eme­ri­tus­pro­fes­so­ri Ant­ti Aro jät­täy­tyi pois ja mu­kaan tuli ra­vit­se­mus­tie­teen do­sent­ti Lii­sa Vals­ta Ter­vey­den- ja hy­vin­voin­nin lai­tok­ses­ta. Suur­kii­tok­set An­til­le koko toi­mi­tus­kun­nan puo­les­ta ja läm­pi­mäs­ti ter­ve­tu­loa mu­kaan leh­den te­koon Lii­sa!

Syö­mi­nen ei ole joko-tai vaan sekä-että

Kes­kus­te­luis­sa so­si­aa­li­ses­sa me­di­as­sa ja leh­tien pals­toil­la suo­ma­lai­sia ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­sia on kri­ti­soi­tu ja toi­saal­ta Ka­na­dan uu­dis­tet­tu­ja, tuo­rei­ta suo­si­tuk­sia on esi­tet­ty har­haan­joh­ta­vas­ti ot­si­koi­den ja si­säl­löl­tään. Ku­ten Fin­ra­vin­to 2017 -tut­ki­mus pal­jas­taa, vain har­va suo­ma­lai­nen ai­kui­nen syö suo­si­tus­ten mu­kaan (Lue jut­tu). Ka­na­dan suo­si­tuk­sis­sa on, vas­toin mo­nen har­ha­luu­loa, mu­ka­na mai­to ja mai­to­val­mis­teet. Ka­na­das­sa on haas­tee­na so­ke­roi­tu­jen vir­voi­tus­juo­mien käyt­tö ruo­ka­juo­ma­na, jota nyt yri­te­tään kit­keä pois – mai­to ei siel­lä ole pe­rin­tei­ses­ti kuu­lu­nut­kaan ruo­ka­juo­mak­si (Lue juttu).

Ei ole tar­koi­tuk­sen­mu­kais­ta teh­dä kei­no­te­koi­sia ja­ko­ja ”li­han­syö­jiin” ja ”kas­vis­syö­jiin”, vaan jo kas­vis­ten, he­del­mien ja/tai mar­jo­jen li­sää­mi­nen joka ate­ri­al­le lau­tas­mal­lin mu­kai­ses­ti vei­si suun­taa koh­ti suo­si­tel­ta­vam­paa, moni­puo­li­sem­paa ja il­mas­tol­le­kin pa­rem­paa ruo­ka­va­li­o­ta. Jouk­ko­ruo­kai­lus­sa­kin pääs­täi­siin pal­jon pi­dem­mäl­le (ja on pääs­ty­kin) tar­jo­a­mal­la vaih­te­lua ja vaih­to­eh­to­ja va­paas­ti va­lit­ta­vik­si ra­joi­tus­ten ja pa­kot­ta­mi­sen si­jaan.

Kas­vik­si­a­han ei ole pak­ko syö­dä vain raa­koi­na vaan nii­tä kan­nat­taa myös li­sä­tä kyp­sen­net­tä­viin ruo­kiin, jol­loin au­to­maat­ti­ses­ti esim. li­han mää­rä lau­ta­sel­la oli­si pie­nem­pi. Ihan ta­val­li­set, edul­li­set, ko­ti­mai­set si­pu­lit, pork­ka­na, lant­tu, puna­juu­ri, pals­ter­nak­ka ja juu­ri­sel­le­ri so­pi­vat mo­neen ruo­kaan ja an­ta­vat li­sää ma­kua ja vaih­te­lua niin pe­rin­tei­siin suo­ma­lai­siin kuin ek­soot­ti­sem­piin­kin ruo­kiin. Toi­voi­sin, että joko-tai -kes­kus­te­lus­ta siir­ryt­täi­siin sekä-että -kes­kus­te­luun.

Hy­vää ja mau­kas­ta ke­vät­tä, an­toi­sia luku­het­kiä!

Pa­si­las­sa 9.4.2019

Ka­ta­rii­na Lal­luk­ka

Lau­tas­mal­li oh­jaa hy­vään syö­mi­seen. Tä­män leh­den kan­si­ku­vas­ta voi kat­soa mal­lia, vink­kaa Ka­ta­rii­na Lal­luk­ka

Ra­vit­se­mus­kat­saus 1-2019Näin suo­ma­lai­set syö­vät10.4.2019