Kun toimituskunnan kokouksessa tammikuussa päätimme, että tämän numeron teemana ovat ikääntyneet, emme vielä tienneet koronaviruksesta. Ikääntyneet olisivat olleet teemanumero joka tapauksessa.
Nyt, kun ikääntyneiden suojelemiseksi vältämme tapaamasta heitä, ravitsemuksen osa on ehkä entistä tärkeämpi. Miten turvaamme kotona asuvien ikääntyneidemme hyvän ravitsemuksen poikkeusaikana?
Tiistaina 31.3. julkaistiin uudet ikääntyneiden ruokasuositukset. Vireyttä seniorivuosiin – ikääntyneiden ruokasuositukset ovat nyt erittäin ajankohtaiset. Ne ovat monipuolinen paketti ikääntyneiden ravitsemuksesta ammattilaisille, mutta myös ikääntyneille itselleen. Lue lisää
Lehdessä on hieno katsaus siitä, millaisia tutkimuksia ja toimia ikääntyneiden ravitsemuksen ja hyvinvoinnin kohentamiseksi meillä tehdään. Gery ry:llä (Gerontologinen ravitsemus) on käynnissä kaksi ikääntyneiden ravitsemushanketta, Voimaa ruuasta ja Muutos lautasella. Lisäksi Geryn toiminnanjohtaja ja perustaja Merja Suominen on mukana yhteiseurooppalaisessa PROMISS-tutkimuksessa, jossa selvitetään ravitsemustilan ja toimintakyvyn yhteyttä vanhuksilla. Lue Merjan mainio haastattelu ”Miten tässä näin kävi”
Itä-Suomen yliopiston moniammatillisessa NutOrMed-tutkimuksessa yhtenä näkökulmana oli iäkkäiden kotihoidon asiakkaiden ravitsemustila. Helsingin yliopisto on mukana eurooppalaisessa SPRINTT- tutkimuksessa, jossa otetaan huomioon sekä ravitsemus että liikunta.
Oman vanhenemisensa laatuun voi itse vaikuttaa, ja sen voi aloittaa jo keski-iässä. Ohjeistusta tähän saa Satu Jyväkorven ja Annele Urtamon kirjasta Voimaa vuosiin.
Mutta milloin vanhuus alkaa? Saako ikääntynyttä kutsua sanalla vanhus? Vanhus, ikääntynyt, myöhäiskeski-ikäinen… Lue professori Taina Rantasen mielenkiintoista pohdintaa aiheesta kommenttipuheenvuorosta.
Hyviä lukuhetkiä ja piristävää kevättä, koronasta huolimatta!
Katariina Lallukka
Ravitsemuskatsaus 1-2020Ikääntyneiden ravitsemus26.3.2020